Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Boden den första maj tågade omkring 140 personer från Nordiska motståndsrörelsen genom Boden. Under marschen skanderade aktivister i megafon ”vit revolution” och demonstrationståget svarade ”utan pardon”. 

”Genom detta förfarande menar vi att flera demonstrationsdeltagare - tillsammans och samförstånd - kan ha begått brottet hets mot folkgrupp”, skriver den ideella förningen Juridikfronten i polisanmälan. 

I anmälan identifieras personer som skanderat slagorden. Man uppmanar även polisen att identifiera fler personer i demonstrationståget som skanderade slagorden. 

Brott granskas i efterhand

Polisens presstalespersonen Patrik Ström säger till Expo att de i detta nu granskar dokumentationen från demonstrationen för att utreda om brott begåtts. Han menar att det är troligt att de anmälda slagordet kommer att utredas närmare.

– Det är en sådan sak som är föremål för granskning i efterhand i det vi har dokumenterat. Jag kan inte bekräfta något nu, men jag kan mycket väl tänka mig att detta kommer att utredas.

– Det är klart att detta är ett gränsfall, och ser vi det som ett gränsfall så får en åklagare hjälpa till att titta på det, säger Patrik Ström.

Flera fall av misstänkta hatbrott

Samtidigt utreder polisen ytterligare ett fall av misstänkt hets mot folkgrupp efter att en aktivist misstänks ha gjort en hitlerhälsning i demonstratonståget, något som Norrländska Socialdemokraten var först att rapportera om. 

Redan första maj upprättade polisen själv en anmälan om hets mot folkgrupp då Bo Nilsson, NMR:s toppnamn till valet i Boden, sagt ”hell seger i sitt tal”. ”Hell Seger” är en direktöversättning av ”Sieg heil”. 

Bo Nilsson själv dömdes för hets mot folkgrupp förra året.

Juridikfronten som ligger bakom anmälan om hets mot folkgrupp när det gäller slagordet i demonstrationståget har även JK anmält Nordiska motståndsrörelsens ansvarige-utgivare. Det eftersom de i sina sändningar spridit den misstänkta hets mot folkgrupp som framfördes vid förstamajdemonstrationerna i Ludvika och Boden.