Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

”Vi är inga politiker – vi är folket”. Nordiska motståndsrörelsen kör hårt på sin slogan inför höstens val. Flera av talen under dagens två demonstrationer i Boden och Ludvika ­ och propagandan inför ­ handlade om att förklara varför NMR, som är revolutionärer, ändå ska satsa på kommunpolitiken.

Det är uppenbarligen en svår balansakt. Dagens två demonstrationer visar att NMR varken är politiker, eller folkets företrädare. De är extremister.

Lojala aktivister 

Nordiska motståndsrörelsen har byggt upp en effektiv aktivistorganisation. Som vi har kunnat visa i vår årliga sammanställning av den rasideologiska miljöns aktiviteter lyckas de dessutom locka in fler in i sin sekteristiska bubbla. När Nordiska motståndsrörelsen mobiliserar till demonstrationer som dagens så dyker de flesta av dem upp. Totalt samlade de i dag runt 500 personer. Det ligger ungefär på samma nivå som under förra årets förstamajmarsch i Falun. De borde ha kunnat samla fler, eftersom vi vet att de värvat fler aktivister. Möjligen kan organisationen ha tappat en del av sin svans till den nya konkurrenten Det fria Sverige.

Hur som helst går det inte att se dagens två demonstrationer som något annat än ett misslyckade för organisationen. Visst, de kan skryta med att de genomfört den största nationella samlingen i övre Norrland på evigheter, men i sanningens namn var det med hjälp av inresta Stockholmare. De kan hävda att de trots allt lyckades styra upp två parallella manifestationer. Men i realiteten står organisationen kvar och stampar. De skapar fanatiker, som kan orsaka oro och rädsla. Men de vinner inte vanligt folk.

Antisemitiska stollerier

Nordiska motståndsrörelsen är inte, och kommer aldrig bli någon massrörelse. Deras tal om ”sionistglobalister” funkar bland deras egna. Men vanliga svenssons lär få svårt att följa med hela vägen i NMR:s antisemitiska stollerier.

Så när nu Nordiska motståndsrörelsen går mot valrörelse så spelar de ett högt spel. Sannolikheten att de vinner ett mandat är mikroskopisk. Dagens demonstrationer lär knappast ha ökat deras chanser. Det mer troliga är att försöket att skapa en massrörelse slutar i ett fiasko. Det är inte säkert att de tappar sina aktivister eller takten. Men de kommer sluta leka politiker och massrörelse. De går tillbaka till vad de kan bäst. Sin fanatiska antisemitism och sin extremism. Frågan är om inte det trots allt är betydligt farligare än att de vinner ett kommunalt mandat.

Läs alla artiklar om NMR:s förstamajdemonstrationer.