Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polisen tog in den åtalade 28-åringen till förhör för en månad sedan och presenterade misstankarna mot honom. Han nekade då direkt till brottet. Förhörsledaren förklarade för honom att de funnit blodspår från en annan person än offret på brottsplatsen och att 28-åringen skulle få lämna blodprov. Läkare tillkallades för att ta blodprovet och under tiden började den misstänkte att ställa frågor om blodet på brottsplatsen. När förhöret återupptogs hade det gått 33 minuter från att anklagelserna delgivits. Den misstänkte drog då tillbaka sitt nekande och hävdade att han inte var skyldig till mord utan att han handlat i affekt. Han erkände att det var han som hade förorsakat lärarens död.

Stark bevisning
Åklagarens framställning är stark. Den åtalade har inte bara erkänt att han haft ihjäl läraren, han har också lämnat flera tekniska bevis efter sig på brottsplatsen, bland annat blodspår. I förhören har nazisten berättat att han inte haft för avsikt att mörda honom, utan bara att hota honom. Han hävdar att en flicka som han var "upp över öronen förälskad i" hade berättat att hon utnyttjats sexuellt av sin far och att denne skulle vara offret. Den misstänkte hävdar att hon var rädd för att mannen skulle dyka upp på skolavslutningen och att hon ville att någon skulle kunna prata med honom. Det var detta som låg bakom att gärningsmannen tog sig till brottsoffrets lägenhet. Huruvida detta stämmer är svårt att säga. Mordet begicks i september och det var således ingen skolavslutning i annalkande.

Kriminalkommissarie Bo Wide berättar att det på mitten av 80-talet gjordes en utredning mot svenskläraren på grund av anklagelserna, men den lades ned i brist på bevis.
Och i dag verkar inte ens nazisten tro på flickvännens påståenden.

- Senare har jag fått betydligt mer tvivel på att hon överhuvudtaget talade sanning, säger han i förhören.
- Jag har insett i efterhand att hon var mycket mer psykad än vad jag trodde.

Mordet
Den misstänkte naziprofilen hade någon eller några dagar för mordet ringt på hos offret, men när ingen öppnade gick han därifrån. När han någon dag senare återvände, hade han en hopfällbar jaktkniv med sig. Enligt egen utsago väntade han in läraren sittandes i trappuppgången och trängde sig på när denne kom hem. Han påstod att en nödsituation inträffat och att han var tvungen att låna telefonen.
När offret stängt dörren och gått in i lägenheten släppte den misstänkte telefonen och förklarade sitt verkliga syfte med besöket. Vad som sedan händer vet knappt gärningsmannen själv. Offret ska enligt nazisten ha blivit galen och slängt honom in i fönstret, och att det var efter det som han fick fram kniven och började veva besinningslöst med den. 26 knivhugg träffar offret. Fem i huvudet.

Nio år innan sanningen uppdagades
Efter att offret fallit till golvet flydde gärningsmannen från platsen sedan han släppt mordvapnet ner i toaletten, där polisen påträffade det. Han flydde till fots och gjorde sig av med de nedblodade kläderna. Sedan gick det nio år innan han tvingades konfronteras med minnena från lägenheten på Södermalm i Stockholm. I nästa vecka inleds tingsrättens förhandlingar.

Välkänd naziprofil
28-åringen var en tid i slutet av 1990-talet en av Sveriges mest kända ideologer inom Nordlandrörelsen. Han översatte bland annat "terroristbibeln" Turner Diaries och har hållit en rad föreläsningar, där han bland annat förnekat Förintelsen av sex miljoner judar under andra världskriget. Han dömdes för några år sedan för hets mot folkgrupp sedan han hållit en offentlig föreläsning.

Ämnen i artikeln