Norges agerande under terrordådet kritiseras
I en rapport om de norska myndigheternas agerande den 22 juli 2011 då Anders Behring Breivik begick terrordåden i Oslo och på Utöya riktas skarp kritik mot polisen och säkerheten vid regeringsbyggnaderna. I rapporten slås det fast att många liv hade kunde räddats.
Uppdaterad: 2017-09-18, 08:38
Publicerad: 2012-08-13, 17:18
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
På måndagen släppte 22–juli kommissionen en rapport på nästan 500 sidor om arbetet inför och under Anders Behring Breiviks terrordåd . I rapporten pekar kommissionen på flera allvarliga brister.
Regeringsbyggnaderna borde varit säkrade. Gatan där Breivik placerade bilen med den nästan ett ton tunga bomben i borde ha varit avstängd. Redan 2003 analyserades säkerheten kring regeringsbyggnaderna. 2004 lades en rapport fram som konstaterade att det fanns brister i säkerheten, en åtgärd som föreslogs var just att stänga vägen utanför byggnaderna, men det gjordes aldrig, slår kommissionen fast.
Polisen får kritik på flera punkter, bland annat för att det tog så långt tid innan Anders Behring Breivik greps. Polisens kommunikation fungerade inte som den skulle. Båten som skulle frakta terrorpolisen till Utöya lastades för tungt och polisens enda helikopter användes inte eftersom personalen var på semester, ingen tänkte heller på att mobilisera helikoptern, rapporterar VG.
Efter att Breivik utlöst bomben vid regeringsbyggnaderna passerade han två polisbilar och en polisstation utan att gripas, kommissionen menar att det berodde på att polisen låtit ett tips om den bil Breivik använde låg orört i 20 minuter. Därefter dröjde det 40 minuter innan ett rikslarm skickades ut. När väl rikslarmet gått ut, kom det aldrig fram till berörda polisdistrikt.
Polisens arbete väl på plats på Utöya får dock beröm av kommissionen.
Säkerhetstjänsten PST får kritik för att de inte lyckades spåra Breivik innan terrordådet. 2010 tipsade tullen PST om att Breivik beställt kemikalier som kunde användas vid bombtillverkning. PST kunde dock inte bestämma sig för vilken avdelning som skulle ta hand om tipset. Efter fem månader kom myndigheten fram till att en tjänsteman som granskade export av farliga kemikalier också kunde granska import av kemikalierna. När tjänstemannen 2011 fick klartecken att titta på tipset gick han på semester. Ingen hade behandlat tipset den 22 juli.
Kommissionen skriver i rapporten att sjukvården fungerat bra och de frivilliga som räddade människor på Utöya var avgörande.
Under måndagen har Norges statsminister Jens Stoltenberg hållit en presskonferens om rapporten.
"Kommissionens rapport avslöjar omfattande problem i polisen och det är allvarligt."
"Som statsminister har jag det högsta ansvaret för beredskapen hos polisen och försvaret. Jag har ansvar för det som fungerade och inte fungerade den 22 juli förra året. Nu är det min uppgift att ta ansvar för att vi agerar. Med utgångspunkt i 22 juli-kommissionens rapport kommer vi lägga fram åt åtgärder till stortinget", sa Stoltenberg.
Även Polisen tar rapporten på stort allvar.
"Vi tar väldigt allvarligt på kritiken och kommer att göra allt för att följa upp de punkter som rapporten pekar på", sa Øystein Mæland på polisens presskonferens.
"Vi accepterar kommissionens huvudslutsats, om att en snabbare polisinsats på Utöya var möjlig, och att gärningsmannen därmed hade kunnat ha stoppats tidigare", fortsatte han.