Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Misstag" ledde till gripandet
Vid flykten körde rånarna in i en kvinna. Hon klarade sig dock undan med lättare skador. Rånarna som använde k-pistar under rånet kom över närmare tre miljoner kronor. Samma dag som rånet, i tisdags förra veckan, återfanns flyktbilen som stulits i Sarpsborg tidigare i år. Polisen kom rånarna på spåren efter att de inte gjort sig av med den sändare som finns med i varje värdetransportlåda.

Välkända nazister
De misstänkta gärningsmännen är välkända ledare inom den norska nazistscenen. Terje Sjølie tillhör ledarskiktet i Oslobaserade Boot Boys och ledde den årliga minnesmarschen till Rudolf Hess för mindre än tre år sedan i Askim utanför Oslo. Han greps i oktober 2000 för ett annat bankrån i Halden tillsammans med en annan nazist. Polisen fick fast dem efter en dramatisk biljakt som slutade på den svenska sidan om gränsen. Han dömdes då till två år och åtta månaders fängelse. 1998 dömdes han till tre års fängelse för att ha avfyrat sex skott mot den avdankade naziledaren Eirik Ragnar Solheim i en uppgörelse om stulna vapen.
Daniel de Linde är även han en ökänd nazist i Norge. Han är tidigare dömd för flera våldsbrott och brott mot vapenlagen. 1998 dömdes han för att ha skjutit en kvinna i låret.

Låg aktivitet inom norska nazirörelsen
Bortsett från att två naziledare nu misstänks för rånet i förra veckan så är det annars väldigt få livstecken som de norska nazistorganisationerna uppvisar. Många av ledarna slåss istället internt om vem som ska ha makten och efter mordet på Benjamin Hermansen för två sedan har rörelsen befunnit sig i en nedåtgående spiral. Det finns mycket få indikationer på att trenden ska brytas inom överskådlig tid, men historien visar att det snabbt kan vända.

Tor Bach/Monitor
Richard Slätt/Expo

Ämnen i artikeln