Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, inledde minnesceremonin i synagogan. Han påminde om judehatet som fortfarande finns i samhället.

– Sommaren 2014 var ett uppvaknande och ett ganska ruggigt sådant. Än en gång, och förmodligen starkare än vad vi sett tidigare, så blev vi påminda om att när Israel drar på sig kritik och det är oroligt i Mellanöstern drabbas svenska medborgare som är judar väldigt hårt.

Silberstein påpekade att i samband med sommarens krig i Gaza framfördes ett råare hat än han tidigare noterat.

– Vi har tidigare hört hur människor förnekat att Förintelsen ägt rum. I somras såg vi en ny dimension av detta. I samband med Stefan Löfvens inlägg på Facebook, om kriget i Gaza, kom det en rad kommentarer där man inte längre förnekade Förintelsen. Utan i flera debattinlägg beklagades att Adolf Hitler inte fullföljde sin uppgift och mördade alla judar. Vi har tyvärr nått en ny dimension i hatet mot människor som är judar i Sverige.

Han påminde också om Prideparaden i somras, där representanter från den judiska församlingen i Stockholm möttes av okvädningsord som "barnamördare".

– Allt är tack och lov inte eländigt. Det finns också saker att glädja sig åt. För att alla ska kunna glädjas så ber jag Bilan Osman att komma fram. Hon är årets ELSA-pristagare. Motiveringen lyder.
Med sitt ställningstagande mot varje form av rasism, oavsett om denna riktas mot afrosvenskar, muslimer, romer, judar eller andra grupper är Bilan Osman en stark och självständig röst i en tid när det antirasistiska engagemanget många gånger är selektivt och inkonsekvent, sa Willy Silberstein och delade ut hederspriset på 20 000 kronor.

I sitt tacktal varnade Bilan Osman för en ökad rasism i Sverige.

– Hatbrotten mot afrosvenskar har ökat de senaste åren. I samband med Israel- och Palestinakonflikten har hatbrott begåtts mot judar, sa Osman som också varnade för att det kan vara svårt att identifiera antisemitism när den inte följer en förväntad mall.

– Det finns en bild av hur antisemiten ser ut och beter sig. Det kan vare en skinnskalle som gör hitlerhälsning. Därför kan det vara svårt att se antisemitismen när den inte ser ut som bilden man har av den, till exempel när den används omedvetet eller medvetet i kritik av Israel, sa Osman.

I Stockholms synagoga lästes också vittnesmål från Novemberpogromen, den så kallade Kristallnatten, upp. Vittnesskildringar om bostäder som vandaliserades och lärare som aldrig mer dök upp för att undervisa. Natten mellan den 9 och 10 november greps 20 000 till 30 000 judar och fördes till koncentrationsläger. Hundratals mördades, synagogor och bönehus sattes i brand och över 7 500 judiska butiker vandaliserades.

Ämnen i artikeln