Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I ett 300 sidor långt dokument fastslår domstolen att NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) visserligen har en författningsfientlig inställning och är besläktat ideologiskt med nationalsocialismen men att partiet inte har potential att på allvar skada den tyska demokratin.

NPD har i dag blott runt 5000 medlemmar, de flesta i de forna östtyska delstaterna. Partiet har inte längre några platser i ett delstatsparlament utan återfinns främst i ett antal kommunala församlingar där de inte har mycket att säga till om. Partiets främsta framgång de senaste åren är att det i valet 2014 fick ett mandat i Europaparlamentet.

Det var delstaternas representanter i det så kallade Förbundsrådet som 2013 inledde ett förfarande med målet att förbjuda NPD. Då fanns varken Pegida-rörelsen eller det kraftigt växande högerpopulistiska partiet AfD, Alternative für Deutschland, som numera lockat över ett stort antal NPD-anhängare.

Det var det andra försöket efter sekelskiftet att förbjuda NPD. 2003 stupade det på att den tyska säkerhetstjänsten infiltrerat partiet ända upp i den högsta toppen.
Ribban för att förbjuda att politiskt parti i Tyskland är satt mycket högt. Det har bara skett två gånger i efterkrigstid: 1952 förbjöds SRP, "Sozialistische Reichspartei Deutschlands", en efterföljare till nazistpartiet NSDAP, och 1956 förbjöds kommunistiska KPD.

Vid valet till Förbundsdagen 2013 fick NPD 1,3 procent av samtliga röster. Frågan är om partiet kommer att ställa upp i förbundsdagsvalet i september. Partikassan är i det närmaste tom och inget tyder på att väljarna strömmar tillbaka nu när domstolen sagt sitt.