Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Beskedet kom på onsdagen sedan ett av koalitionspartierna, det liberala FDP, valt att inte stödja en förbudsprocess.

– Man kan inte förbjuda dumhet, sade Philipp Rösler, ledare för FDP, i samband med beslutet.

I stället, menade Rösler, måste högerextremismen bekämpas med politiska medel.

Beskedet har i veckan mött högljudd kritik från oppositionspartierna och delstatspolitiker. Horst Seehofer, chef för det bayerska kristdemokratiska partiet CSU, anklagade FDP för att bagatellisera högerextremismen i landet. Socialdemokraten Boris Pistorius beklagade beslutet, och menade att kampen mot organiserad högerextremism kräver en "partiöverskridande signal av både enighet och beslutsamhet från alla demokrater".

Tyskland är ett av få länder som på juridisk väg kan förbjuda partier som anses vara antidemokratiska. Myndigheterna har redan försökt att förbjuda NPD en gång. Då, i början av 2000-talet, gick processen i stå efter att det avslöjades att den tyska säkerhetspolisen hade infiltratörer högt upp i partiet.

Frågan fick nytt liv för ett och ett halvt år sedan när terrorcellen Underjordiska nationalsocialister (NSU) avslöjades. NSU visade sig vara skyldig till en mordserie där tio personer, nio affärsföreträdare med invandrarbakgrund och en polis, dödades. Den tyska högerextremismen hamnade åter i fokus och nu krävdes en syndabock – alltså NPD.

Regeringen samt det tyska parlamentets båda kamrar kan var och en för sig fatta beslut om att inleda en förbudsprocess. Parlamentets övre kammare, Förbundsrådet, beslutade i december att gå vidare med processen. Formellt krävs bara att ett av organen går vidare för att Författningsdomstolen ska kunna ta sig an ärendet, men processen bedöms ha större chanser ju större enigheten är.

Regeringen Merkels besked om att inte fatta ett eget beslut kan ses som en ren försiktighetsåtgärd. Därigenom behöver regeringen inte stå vid skampålen i händelse av att förbudsprocessen misslyckas en andra gång. Regeringen säger dock att man kommer att ge Förbundsrådet sitt fulla stöd i processen.

Medan tyska myndigheter diskuterar ett förbud kan NPD mycket väl komma att förgöra sig själva. Partiet är i det närmaste banktrutt och skakas av inre splittring.

NPD:s viceordförande Udo Pastörs besöker i helgen en stor nazistkonferens i Södertälje, organiserad av det svenska nazistpartiet Svenskarnas parti.