Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I ett expertutlåtande till domstolen i München skriver psykiatern Henning Saß att han "inte funnit några tecken på väsentlig hälsostörning" hos Zschäpe. Saß lämnade det dock öppet för tolkning om Zschäpe kan bedömas vara så farlig att hon kräver extra säkerhetsinternering, skriver Süddeutsche Zeitung.

Zschäpe har själv inte medverkat till den psykiatriska utredningen – det avböjde hon i utredningens inledningsskede - varför Saß fått förlita sig på vittnen och det stora utredningsmaterialet i sitt utlåtande. Han kommer att träffa Zschäpe personligen först i rättssalen.

Trots att Zschäpe i rapporten inte bedöms ha några för målet relevanta psykiska störningar kan Saß konstatera att hon haft en svår uppväxt, med två frånvarande föräldrar. Under uppväxten i östtyska Jena bodde Zschäpe med sin mormor. Genom vänkretsen ska hon ha utvecklat ett hat mot judar och utlänningar. Det var också i Jena hon kom i kontakt med Uwe Böhnhardt och Uwe Mundlos, de två andra kända, men numera döda, medlemmarna i NSU. Trion levde gömda i 14 år och misstänks under denna tid ha genomfört tio mord, nio på turkiska och grekiska invandrare och ett på en polis. Enligt psykiatern Saß utlåtande ska de tre ha lyckats hålla ihop "trots växlande intimrelationer".

Rapporten har vidare inte kunnat hitta något som tyder på att Zschäpe inte delade Mundlos och Böhnhardts nationalsocialistiska världsbild. Istället ska hon ha varit medlem i NSU på lika villkor som de båda männen, och därför lika skyldig till brotten. Saß skriver vidare att det inte gått att fastställa om Zschäpe känt ånger eller tvivel för morden.

Sedan hon överlämnade sig själv till polisen i november 2011 har 38-åriga Beate Zschäpe valt att tiga, något hon enligt sin advokat kommer att fortsätta med under rättegången. Utöver den huvudmisstänkta Zschäpe står fyra personer åtalade misstänkta för medhjälp, bland annat en Carsten S., som anklagas för att hjälpt trion att införskaffa det vapen, en pistol av märket Ceska, som användes vid nio av morden. Till skillnad från Zschäpe har Carsten S. svarat på polisens frågor – han säger sig inte ha vetat vad vapnet skulle användas till och säger sig nu ha tagit avstånd från den högerextrema scenen.

Rättegången – den största i sitt slag sedan andra världskriget – har omgetts av kontroverser redan innan den tagit sin början. Processen fick först skjutas upp från den 17 april, sedan München-domstolen kritiserats hårt för att inte den inte kunnat garantera internationella medier tillgång till rättegångssalen. Även efter att rättegången skjutits upp har domstolen fått kritik av medier och allmänhet för att man inte kunnat ge alla som vill tillträde till förhandlingarna. En ansökan från ett av offrens pappa om att rättegången skulle videosändas har fått avslag, skriver Spiegel Online.

Förhandlingarna beräknas pågå i 84 dagar, men redan nu talas det om att processen kommer att ta längre tid. Hittills har 606 vittnen kallats till München. Bland dessa återfinns familjemedlemmar till såväl NSU-trion som offren, medlemmar från den tyska vit makt-scenen och säkerhetspolisens infiltratörer.

Bevisningen mot NSU anses vara god. Bland annat ska trion ha tagit på sig morden på dvd-filmer som finns i polisens beslag.