Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tingsrätten konstaterar att de fem männen haft för avsikt att attackera demonstrationen men att de ändrat sig på plats.

De fem männen dömdes dock till dagsböter för att de burit batonger på allmän plats. En 21-årig man dömdes för innehav av tårgas och en elpistol för brott mot vapenlagen.
De fem dömda är i åldrarna 20 till 24 år och var vid tillfället aktivister eller anslutna medlemmar till Nationell ungdom. Fyra av männen är bosatta i Vänersborg, en av dem i Trollhättan.

Batonger, rånarluvor och knivar
Det var den 1 oktober 2002 som männen greps i anslutning till en antirasistisk demonstration i centrala Trollhättan. Polis på platsen hade iakttagit en misstänkt bil som cirkulerade runt demonstrationen. Bilen var registrerad på en nu 21-årig man som bara några dagar tidigare gripits under en affischeringsrunda med Nationell ungdom i Skövde.
När polisen stoppade bilen i utkanten av Trollhättan fann man batonger, rånarluvor, en kniv, ägg samt en stor mängd affischer och flygblad från Nationell ungdom. I bilen påträffades också en skiss över demonstrationsvägen med en utförlig beskrivning över hur man skulle gå tillväga för att angripa demonstrationsdeltagarna.
Vid en husrannsakan hemma hos en av männen påträffades senare tårgasampuller och en elpistol.

Gick på försvarets linje
Vice chefsåklagare Sune Johansson yrkade på fängelsestraff och ville få de fem männen dömda för förberedelse till grov misshandel.
Tingsrätten valde att gå på försvarets linje och gör bedömningen att de fem männen endast planerat att kasta ägg på demonstrationen och att rånarluvor och batonger endast skulle användas om männen i sin tur skulle bli attackerade av demonstranterna.
Samtliga inblandade är dömda för någon form av brott sedan tidigare.

Daniel Olsson
Daniel Poohl

David 20-åring bosatt i Vänersborg
Förekommer i belastningsregistret vid fyra tillfällen. Dömdes tidigare i år för bland annat hot mot tjänsteman. Sedan tidigare har 20-åringen också en dom för misshandel.

Daniel 21-åring bosatt i Trollhättan
Dömdes helt nyligen för bland annat vapenbrott och olovlig införsel av vapen. Han är sedan tidigare väl känd som aktivist i Nationell ungdom. Greps 2002 under en affischeringsrunda med Nationell ungdom i Skövde.

Josef 21-åring bosatt i Vänersborg
Förekommer i belastningsregistret för mindre företeelser.
Han är sedan tidigare väl känd i kretsen kring Nationell ungdom. Greps 2002 under en affischeringsrunda med Nationell ungdom i Skövde.

Simon 24-åring bosatt i Vänersborg
Förekommer i belastningsregistret med flera fall. Bland annat dömd för stöld och olovlig körning.
Medger att han tidigare varit ansluten till Nationell ungdom.

Aron 24-åring bosatt i Vänersborg
Dömd för bland annat brott mot ordningslagen.

(namnen är fingerade)

Ämnen i artikeln