Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fem personer byts sammanlagt ut i den Nationaldemokratiska styrelsen, som består av elva personer. Den förre partiledaren Nils-Eric Hennix uppger i ett pressmeddelande att han lämnar uppdraget på grund av en längre tids sjukdom.

Den nya partiledaren Marc Abramsson var tidigare partiorganisatör och en av dem som dömdes i samband med att pridetåget attackerades 2003. I valet 2006 blev han ledamot i fullmäktige i Södertälje, där partiet fick två mandat.

Gammal nazist i styrelsen
Utöver bytet av partiledare så lämnar Karl-Erik Nilsson sin post som seniorrepresentant. Karl-Erik Nilsson har sedan sin ungdom varit aktiv inom bland annat Nordisk Ungdom under 1940-talet, Frisinnade unionspartiet och Sveriges pensionärers intresseparti.

Ny representant för seniorerna i styrelsen är Heinz Burgemeister, som har sin politiska bakgrund i öppet nazistiska Nordiska Rikspartiet, NRP. Heinz Burgemeister var under 1970-talet ställföreträdande partiledare för NRP.

Ny i styrelsen blir även Patrik Forsén som samtidigt tar över som ordförande för Nationaldemokratiska ungdomsförbundet efter Robert Almgren.

Politisk inriktning
De politiska målen verkar trots förändringarna av styrelsen inte ha ändrats. Partiet uppger att det ska fortsätta arbeta för ett ”etniskt bevarande” av ”ursprungsbefolkningen”.

Ämnen i artikeln