Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna gick i dag ut med ett pressmeddelande där de kräver en offentlig ursäkt från Expo på grund av vi i vår valbevakning ska ha publicerat falska anklagelser mot Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna hävdar att vi i valrörelsen 2006 ska ha anklagat dem för att vara Sveriges mest brottsbelastade parti. Efter att jag för ett tag sedan i en mailkonversation med Sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson förklarade att " i grunden kan man väl säga att SD inte på något sätt utmärker sig jämfört med andra partier." har Sverigedemokraterna fått får sig att jag nu avslöjat att vi medvetet ljugit om Sverigedemokraterna.

Men vem är det egentligen som ljuger och förvränger fakta?

En granskning av partiets kandidater

Så här ligger det nämligen till. I valrörelsen genomförde Expo en omfattande granskning av Sverigedemokraternas kandidater där vi bland annat fokuserade på personer som hade begått brott och haft kopplingar till nazistiska rörelser. Varför? För att dessa fall pekade på en dubbelmoral hos ett parti som hävdar att de inte har med nazism och rasism att göra och i många avseenden skyller kriminalitet på invandrare.

Sverigedemokraterna har fått detta till att vi i samband med denna granskning har beskrivit Sverigedemokraterna som Sveriges mest brottsbelastade parti: "De anklagelser som tidskriften Expo framförde mot mitt parti under den senaste valrörelsen var av mycket allvarlig art. När det nu visat sig att dessa anklagelser varit totalt felaktiga och att tidskriftens chefredaktör dessutom är fullt medveten om detta så kräver jag att man framför en offentlig ursäkt till mitt parti, säger partiledaren Jimmie Åkesson i sin kommentar.

Inget att be om ursäkt för

Saken är den att vi aldrig beskrev Sverigedemokraterna som Sveriges mest brottsbelastade parti. Det finns med andra ord inget att be om ursäkt för. Vi gjorde en granskning av partiets kandidater. I den fanns inga felaktigheter.

Att annan media "har fört denna bild vidare", som Jimmie Åkesson hävdar i Sverigedemokraternas pressmeddelande, visar med all önskvärd tydlighet på Sverigedemokraternas vridna världsuppfattning. Att vi enligt Sverigedemokraternas logik ska ställas till svars för vad andra skriver om Sverigedemokraterna är absurt.

Det är givetvis lockande att be Sverigedemokraterna om en offentlig ursäkt för att de ljuger om Expo. Inte bara för ett de i detta pressmeddelande påstår saker som inte är sanna. Utan även för tidigare artiklar där partiet publicerat grundlösa påståenden om Expo.

Men den typen av beteende är mer passande för ett parti som verkar ha bestämt sig för att etsa fast bilden av dem själva som lögnare och konspirationsteoretiker.

Ämnen i artikeln