Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Detta har hänt

  • Januari 2009: Geert Wilders åtalas för hets mot folkgrupp, efter ett antal utspel mot invandrare och muslimer.
  • Januari 2010: Rättegångsförhandlingarna mot Wilders inleds.
  • Oktober 2010: Rättegången startar. Wilders advokater kräver att åtalet ska ogiltigförklaras. Kravet avslås och rättegången fortsätter.
  • Oktober 2010: Samtliga domare ska bytas ut efter påståenden om att en domare ska ha manipulerat ett vittne.
  • November 2010: Domstolsförhandlingarna kollapsar och rättegången skjuts upp.
  • Mars 2011: Rättegången startar igen. Wilders advokater kräver återigen att åtalet ska ogiltigförklaras för att det strider mot yttrandefriheten. Domstolen kommer att fatta beslut den 30 mars.

Geert Wilders står åtalad för hets mot folkgrupp. Han har bland annat jämfört Koranen med Hitlers Mein Kampf och dragit paralleller mellan islam och terrorförtryck, världsherravälde och kvinnoförtryck. Han har också pratat om att den "tsunami av islamisering" som pågår i Europa som måste stoppas.
Hans advokater har hela tiden hävdat att åtalet ska ogillas därför att det strider mot yttrandefriheten.

Domarna byttes ut
De långdragna förhandlingarna mot Wilders inleddes i januari 2010. Rättegången startade i början av oktober och omgående krävde Wilders att domarna skulle bytas ut. När Wilders i de inledande förhandlingarna ville slippa svara på frågor i rättssalen avslog en domare begäran med kommentaren:
– Andra brukar anklaga er för att göra uttalanden, men undvika debatten. Ni verkar göra det här i dag också.

Efter det hävdade Wilders och hans advokater att domaren var partisk. Rättegången fortsatte men i slutet av oktober kom beslutet att Wilders skulle få byta ut samtliga domare. Anledningen sades bland annat vara att en domare skulle ha försökt pressa och manipulera ett av Wilders vittnen på en middag. Vittnet menade att domaren försökt övertyga honom om Wilders skuld och att åtalet mot honom var korrekt.
I november kollapsade förhandlingarna fullständigt och det beslutades att hela rättegångsförhandlingarna skulle göras om.

Fokus på det holländska rättsystemet
Turerna runt rättegången mot Wilders har uppmärksammats stort i holländsk media och också mött kritik. I mitten av februari publicerade radiokanalen Radio Netherlands Worldwide en ledare som ifrågasatte vad rättegången egentligen handlade om. Gäller den rätten till yttrandefrihet som Wilders påstår, eller hets mot folkgrupp som åklagarsidan påstår? Ledarskribenten menar att den varken handlar om Wilders eller muslimer längre, utan om det holländska rättssystemet och jävsprocesser.

Karikatyr stoppades
Wilders som beskriver sig själv som en yttrandefrihetens förkämpe, var nyligen på tapeten i ett annat utspel. Den holländska Radiokanalen Vaara publicerade en karikatyr på sin hemsida, där Wilders iklädd naziuniform och beväpnad med pistol och piska visade in en rad flyktingar till "duschen". Wilders gick till hård attack mot radiokanalen och krävde att karikatyren skulle tas bort. Efter ett flertal hot riktade mot Vaara gjordes också detta.

Nästa gång domstolen beslutar om åtalet mot Wilders ska läggas ned eller om rättegången ska fortsätta är den 30 mars. Om rättegången fortsätter och Wilders fälls kan han få fängelse i upp till ett år.