Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

”Sovjet försvagades och föll isär. Den erfarenheten borde vara en viktig läxa för oss”, sa Vladimir Putin i ett tal den 24 februari och fortsatte: ”Vi förlorade vårt självförtroende för bara en stund, men det var tillräckligt för att skaka om maktbalansen i världen”.

Bara timmar senare invaderade ryska styrkor Ukraina.

Kriget har nu pågått i snart fyra månader och det finns inga tecken på att Putin planerar för en reträtt. Kriget syftar i Putins värld till att förändra just den globala maktbalansen och återupprätta Ryssland som den stora världsledaren. Han vill se ett nytt ryskt imperium. Hans anspråk är inte nytt men han sitter på den faktiska makten att i alla fall försöka genomföra det. Putins grandiosa nationalism kommer att komma med ett högt pris mätt i liv och lidande.

Högerextrem vision för Ryssland

I det här numret av Expo tittar vi närmare på den högerextrema filosofen Aleksandr Dugin, som i västerländska medier kallats ”Putins hjärna”. Hans direkta inflytande på Kreml är begränsat men redan under 1990-talet skrev han fram sin vision för det framtida Ryssland, det nyeurasiska imperiet. När Ryssland annekterade Krim 2014 blev Dugin så upplyft av utvecklingen att han ivrigt uppmanade till folkmord. Uttalandet ledde det till att han fick avsluta sin chefstjänst på Moskvas universitet men i dag genomför Putin i praktiken det som Dugin sett framför sig i teorin och förespråkat i närmare 30 år.

Ytterhögerns frågor inför höstens val

I det här numret av Expo, vårt sista innan valet, synar vi såklart också Sverigedemokraterna - vilka frågor som kommer att vara aktuella i valrörelsen och partiets relation till medierna. Vi tittar också närmare på myterna om Socialdemokraternas roll i andra världskriget  – och den aggressiva brunsmetningskampanj som pågår från både SD:s officiella kanaler som bakom pseudonym i partiets undervegetation.

Det och mycket mer i nya numret av Expo.

Köp tidningen i butik - men passa också på att teckna en prenumeration för att få kommande nummer direkt hem. Som prenumerant får du också tillgång till hela Expos tidskriftsarkiv, från första numret 1995 till i dag - digitalt i vår app och e-tidning.