Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 14 februari annonserade Mirosław Piotrowski, ledamot i EU-parlamentet för Polska regeringspartiet Lag och rättvisa, att han inför EU-valet kandiderar för ett nybildat parti. Målet för det nystartade partiet Sanna Europa-rörelsen (RPE), eller “Ruch Prawdziwa Europa – Europa Christi” som det heter på polska, är att ”återbygga kristna tankar” i Europa.

På pappret är det Mirosław Piotrowski som grundat det nya konservativa partiet men enligt den oberoende medieplattformen OpenDemocracy är det den kontroversielle katolska prästen och mediamogulen Tadeusz Rydzyk som ligger bakom partiet. Något som han själv förnekar.

Prästens mediakanaler har gjort sig kända för att marknadsföra ultrakonservativa politiker och kommentatorer, de har hånat kvinnor som vittnat om sexuella övergrepp, förnekat att våldtäkt kan ske inom äktenskapet och drivit en kampanj för ett totalförbud mot abort, rapporterar OpenDemocracy. Mirosław Piotrowski och Tadeusz Rydzyk sägs stå varandra nära och parlamentsledamoten har flera gånger medverkat i Rydzyks radiokanal Radio Maryia.

Piotrowski själv tror att partiet “kan ena de högerkonservativa initiativen som är besvikna på Lag och Rättvisas politik”. Om det nya partiet lyckas med att locka väljare från regeringspartiet skulle det kunna pressa polsk politik ytterligare längre ut på högerkanten.  

Det är inte första gången som Mirosław Piotrowski överger Lag och rättvisa. Han valdes in i Europaparlamentet redan 2004 för det nationalistiska och konservativa partiet Polska familjeförbundet, för att sedan gå över till Lag och rättvisa. Han lämnade sedan partiet och fortsatte istället sitt politiska arbete som vilde i Europaparlamentet. Sedan valet 2014 representerade han återigen Lag och rättvisa i Europaparlamentets utskott för utrikesfrågor.

Det nya partiet, Sanna Europa-rörelsen (RPE), värvar just nu kandidater till sina listor. De har stort självförtroende och hoppas själva på flera mandat och närmare 18 procent av rösterna när de utmanar Lag och rättvisa i EU-valet. Lag och rättvisa sitter i samma partigrupp som Sveriedemokraterna, den konservativa EU-kritiska partigruppen ECR. Valet till Europaparlamentet hålls i slutet av maj.