Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den nya lagen förbjuder kvinnor som bär heltäckande slöja att vistas på offentliga platser. Kvinnorna kan alltså inte längre gå längs med en gata, åka buss eller hämta sina barn från skolan om de bär heltäckande slöja. När förbudet infördes menade franska politiker att de agerat för att skydda jämställdhet och kvinnors värdighet, skriver den engelska tidningen Guardian.

Men fem månader efter att lagen infördes, är resultatet en blandning av förvirring och apati. Muslimska grupper rapporterar om en oroande ökning av diskriminering och verbalt och fysiskt våld mot kvinnor i heltäckande slöja. Människor på gatan har tagit lagen i sina egna händer. Det har bland annat hänt att personer slitit slöjor av kvinnor, busschaufförer har vägrat kvinnor att stiga på och butiksinnehavare har inte velat betjäna kvinnor i heltäckande slöjor. Många kvinnor beskriver ett klimat av splittring, misstro och rädsla.

En av de drabbade är 32-åriga Ahmas, en ensamstående mor till en treårig dotter. Ahmas överfölls senast av en man och en kvinna på hennes gata. De slog henne framför hennes dotter och kallade henne hora och sa att hon skulle åka tillbaks till Afghanistan, rapporterar Guardian.

Ahmas berättar att hennes livskvalitet har försämrats efter förbudet. Politiker hävdar att de har befriat slöjbärande kvinnor, men Ahmas menar att politikerna har uteslutit kvinnor från det sociala livet.

"En politiker som var positiv till lagen sa att burka var ett "vandrande fängelse". Det är precis vad de har gjort det till, genom den här lagen" säger Ahmas.

Polisen får stoppa en kvinna i burka, men de får inte ta bort den. Polisen ska hänvisa ärendet till en lokal domare, som därefter kan dela ut böter. Den här veckan bötfälls de första kvinnor som brutit mot burkaförbudet i domstol.

Advokaten Gilles Devers företräder flera kvinnor i burka. Han säger till Guardian att kvinnorna inte kan straffas eftersom burkaförbudet strider mot EU-lagstiftningen om mänskliga rättigheter. Så snart domen har fällts, kommer den överklagas till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, skriver Guardian.

Att den franska lagen prövas på det här sättet, kan bli avgörande för muslimer över hela Europa. Belgien införde sitt eget burkaförbud i somras. Italiens högerextrema parti Lega Nord återupplivade en gammal lagstiftning mot att täcka ansiktet. Danmark förbereder en lagstiftning för att begränsa bärandet av burka.

Tomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter bloggade i somras "Att det sätt som en liten del kvinnor klär sig på har pekats ut som ett centralt problem som kräver diskussion och lagstiftning är en sorgligt eftergift för främlingsfientliga fördomar".