Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stockholmsförorten Salem har under de senaste åren förknippats med den årliga nazimanifestationen till den unga skinnskallen Daniel Wretsröms minne. Under de tre år manifestationen har genomförts har hela samhället varje år påverkats negativt av tillströmningen av nazister och motdemonstranter. I år är situationen likadan.

Folk känner sig maktlösa

Elisabeth Ståhl som ansvarar för Salem kommuns information till lokalbefolkningen inför manifestationen säger att många har hört av sig till henne. – Folk upplever mest att det är problem att komma fram. De ringer och frågar vilka vägar de ska åka. Det handlar om folk som ska på kalas eller folk som bor längs demonstrationsvägen.

– Folk känner sig maktlösa. De vill inte att de här personerna ska komma hit. De är besvikna över att de inte kan bestämma i sin egen kommun. De känner frustration, de suckar och säger "måste de komma hit".

Bland de som påverkas av marschen finns bland annat idrottsföreningarna i Salem. Flera av dem ställer under lördagen in sina träningar eftersom en av idrottshallarna ligger nära nazisternas demonstrationsväg.

Flera av affärerna stänger

Även flera affärer stänger igen. Rönninge pizzeria är en av dem.

– Vi kommer att stänga av två anledningar. Delvis av ekonomiska skäl för vi vet att ingen av demonstranterna kommer att köpa några pizzor här och Salemborna låser in sig eller åker härifrån. Delvis är det av säkerhetsskäl. Polisen har sagt till oss att de inte kommer att kunna ge oss skydd för att de har fullt upp med demonstranterna, säger en av de anställda på pizzerian. Han är besviken över att politikerna inte ställs till svars för att de låter nazisterna demonstrera.

– Det verkar som om politikerna är nöjda över att de demonstrationer som förr var inne i centrum har flyttats ut till förorten. Men det är inte så kul för oss som bor här. Jag undrar hur de kan ge tillstånd när de samtidigt räknar med att det kommer att bli bråk, fortsätter en av de anställda.

"Alla tycker att det är vansinne"

Också inom äldreomsorgen påverkas de anställda av helgens demonstrationer. En av de anställda inom äldreomsorgen i kommunen berättar att det finns en oro hos de anställda, men också upprördhet.

– Alla här tycker att det är vansinne att vi ska behöva ställa upp på det här. Det är beklämmande att hela orten ska stängas. Jag tycker att det är bedrövligt att vi ska behöva anpassa oss. Det är inte detta jag vill lägga mina skattepengar på, säger en av de anställda.

Personalen inom äldreomsorgen har bland annat erbjudits taxiresor till och från jobbet. Personalen får också anpassa sina arbetstider genom att börja tidigare eller sluta senare, allt för att slippa vara utomhus under demonstrationen.
För de anställda inom hemtjänsten innebär helgens demonstrationer att de måste använda bakdörren när de ska åka ut på jobb och att de måste ta omvägar för att komma ut till vårdtagarna. En del av de anställda har invandrarbakgrund och många är mycket oroliga.

– De anställda känner sig inte trygga när de ska gå till sin arbetsplats. Om finns det någon som vill ta tjänstledigt under den här dagen så säger vi givetvis inte nej, säger en av de som jobbar inom äldreomsorgen i Salem.

En hjälp för lokalbefolknigen

Salems kommun har förberett sig inför demonstrationerna på lördag på flera sätt. Kalle Gudmundsson är med i en krisberedskapsgrupp där bland annat kuratorer och socialsekreterare ingår. Gruppen kommer att ha sin bas i kyrkan och fungera som stöd åt lokalbefolkningen.

– Det kommer att vara väldigt mycket folk i rörelse och det gör att folk blir oroliga. Vår främsta uppgift blir att förklara och hjälpa till. Även om det varit lugnt tidigare år så måste vi ha en beredskap inför sådana här situationer, säger Kalle Gudmundsson.

Ämnen i artikeln