Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Från Sverige har aktivister från Nordisk ungdom och de "Ukrainafrivilliga", som organiserats av personer knutna till nazistiska Svenskarnas parti, rest till Ukraina för att stötta radikala ultranationalister i Svoboda och den Högra sektorn. Svenskarnas parti hade redan innan de stora protesterna i Ukraina bröt ut odlat kontakter med Svoboda. Företrädare från Svoboda har bland annat hållit anföranden i Sverige på en partikonferens anordnad av Svenskarnas parti.

En podcast driven av aktivister i Svenskarnas parti har, efter protesterna i Ukraina mot den tidigare regimen, uppmanat aktivister att ta sig till Ukraina. I ett uppropp för att värva aktivister står de så kallade "14-orden" som används flitigt av nazister i Sverige och internationellt.

"Den nordiska drömmen om äventyr står för dörren, grip den och följ oss till Ukraina för att där realisera de bevingade orden: Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn!", står det i uppropet som publicerats på Svenskarnas partis nyhetssajt.

Entusiasmen för revolten i Ukraina delas inte av hela vit makt-miljön. Nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen och den för svenska vit makt-miljön inflytelserika nätsajten Nationell.nu, tar kraftigt avstånd från protesterna. Bakom ställningstagandet ligger antisemitiska konspirationsteorier om att "judiska krafter" driver på protesterna och har inflytande över Svoboda och Högra sektorn.

Svenska motståndsrörelsen skriver till exempel på sin nätsajt att "judiska krafter har infiltrerat oppositionen".

Sveriges största nazistorganisation, Svenskarnas parti, har skakats av kritiken från den egna miljön. Flera gånger har partiet, som delar den antisemitiska föreställningsvärlden om ett dolt judiskt hot över Ukraina, bemött kritiken och försökt ena miljön. På partiets nyhetssajt och i dess radiosändningar försöker de övertyga att de "ukrainska nationalisterna" står fria från det påstådda judiska inflytandet. Nyheter basuneras ut med rubriker som: "Ukrainsk nationalist: EU och Israel är inte våra vänner":

I artikeln får en Svoboda-aktivist ta avstånd från judar och tillbakavisa att de skulle finnas något samarbete med judar. Frågor som besvaras är:

"Svoboda har ju tidigare kritiserat den organiserade judenheten som man menar styr både Ryssland och Ukraina i stor utsträckning, vad anser du om den judiska minoriteten och deras inflytande i regionen?"

"Men även i den nya interimregeringen finns det ju högt uppsatta judar, är inte det problematiskt?"

"Vissa källor uppger ju att även Svoboda och Högra sektorn har fört kontakter med judiska organisationer och samfund, pratar ni något om det där du är?"

Magnus Söderman, en veteran i den nazistiska miljön och i aktiv i Svenskarnas parti hänvisar till Adolf Hitler i sitt försvar av Svoboda:

"Ska Svoboda eller Högra sektorn kabla ut i världspressen att vi skiter i Ryssland. Vi ska starta pogromer mot judar. Det är det ända viktiga? Det är vissa nationalister som tycker att de ska det. Nej pragmatismen är nödvändig nu. Det fanns en herre i Tyskland på 30-talet som resonerade exakt på samma sätt. ", säger Söderman i Svenskarnas partis podcast.

I samma radioprogram "klargörs" att Svoboda har "fullständig kunskap om judefrågan".

Svenskarnas parti, som ställer upp till val i flera kommuner, försöker i kontakt med etablerade medier tona ned sin nazistiska retorik, men är desto tydligare när de riktar sig till den egna miljön. Magnus Söderman skriver i en krönika att Ukrainas nationalister befinner sig i liknande situation som Adolf Hitler gjorde i början av 1900-talet. Södermans citerar också Hitler:

"När vi kommit fram till att den [judebolsjevismen] är den främsta fienden måste vi undvika att hetsa upp världens övriga judar mot oss innan bolsjevism-faran är borta."

Protesterna i Ukraina och att Svoboda tagit plats i interimregeringen har fördömts av det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning av antisemitiska skäl. Partiet kopplar Svoboda till vad de beskriver som det "amerikansk-judiska samfundet".

Det ungerska högerextrema partiet Jobbik har också tagit avstånd från interimregeringen i Ukraina och kräver att den ungerska minoriteten i landet får ett eget autonomt territorium i västra Ukraina.