Högerextremister tar plats i ukrainska protester
Det högerextrema partiet Svobodas flaggor har en framträdande roll i de protesterande folkhaven i Ukraina. Även på oppositionens presskonferenser är företrädare från det högerextrema partiet närvarande. Per Anders Rudling, expert på nationalism och Ukraina, säger att protesterna riskerar att ge Svoboda ökad legitimitet.
Uppdaterad: 2022-04-02, 23:49
Publicerad: 2013-12-04, 09:20
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Han är forskare vid historiska institutionen på Lunds universitet och expert på Svoboda.
Svoboda är ett parti som förra året valdes in i parlamentet. Det har en svans av våldsamma paramilitära grupper och använder sig ofta av en estetik som påminner om 1930-talets nazister. Partiets chefsideolog Jurij Mychaltjysjyn, använder pseudonymen "Nachtigall88" på sin blogg. Ett namn som anspelar på en ukrainsk militärformation som deltog i massavrättningar av judar 1941. Talet 88 är ett kodord för "Heil Hitler". Mychaltjysjyn har även översatt böcker av bland andra Benito Mussolini och nazistideologen Joseph Goebbels.
I helgen utbröt stora demonstrationer som samlade hundratusentals människor i Ukraina efter att president Viktor Janukovytj på ett EU-möte i Litauen vägrat skriva under ett handelsavtal mellan Ukraina och EU. Oppositionen fruktar att Ukraina allt mer närmar sig Ryssland.
I protesterna är tre ledare framträdande. Arsenij Jatsenjuk, tidigare ordförande i parlamentet och nära allierad med den tidigare presidenten Julia Tymosjenko som sitter fängslad. Vitalij Klitjko ledare för Ukrainska demokratiska alliansen för reform, men också Oleh Tyahnybok, ledare för det högerextrema partiet Svoboda.
Efter ett möte mellan Jatsenjuk och Tyahnybok ställde den forna parlamentsordföranden kravet på den sittande presidentens avgång. Svobodas närvaro i oppositionen menar Per Anders Rudling kommer att innebära att partiet blir allt mer legitimt.
– På presskonferenser betraktas Svobodas partiledare som en helt legitim representant för oppositionen. Svoboda är en del av en enad front. Detta gör att deras legitimitet växer, säger Rudling.
Även om Svoboda den senaste tiden fått allt mindre uppmärksamhet i ukrainska medier är deras närvaro desto tydligare i gatuprotesterna och då speciellt där det sker sammandrabbningar.
– Demonstranter lyckades storma stadshuset och har även försökt storma presidentpalatset. När sådana handlingar sker är Svobodas flaggor alltid de mest framträdande.
Per Anders Rudling säger att det finns en oro i oppositionen över att Svoboda kan förstöra deras image, framförallt i omvärlden. Det har också höjts röster i oppositionen att Svoboda borde hållas utanför. Men kritikerna har varit få.
– Huvudmotståndaren är regimen, och det är få i detta läge som skulle vilja bråka inom oppositionen. Skulle regimen falla kommer det sannolikt att bli en konflikt. Faran är nu att Svobodas roll som ett legitimt oppositionsparti cementeras, säger Rudling.
Att Svoboda deltar i protesterna mot den sittande regeringen är inte helt självklart. Svoboda är ett EU-kritiskt parti. Dess allierade systerpartier ute i Europa är alla partier som vill ut ur EU. Partiet står nära ungerska Jobbik och tyska NPD. I mars i år representerades Svoboda på en konferens i Sverige anordnad av nazistiska Svenskarnas parti.
Ledande företrädare för Svoboda har kritiserat EU-vänliga politiker. Företrädare för EU har beskrivits som "toleraster" och "liberaster" en anspelning på "pederast", ett nedsättande uttryck för att beskriva både homosexualitet och pedofili.
– Svoboda är väldigt rädda för de sociala förändringar som EU kan medföra. Men nu handlar det om en profileringsfråga för partiet. Det är en paradox att EU-frågan kan bli en katalysator för att mobilisera politiskt stöd för Svoboda, vars inställning till EU varit mycket ambivalent, säger Rudling.
– Det talas om en enad opposition. Oppositionen har talat om demokrati och om ett fritt Ukraina riktat mot Europa. Det hör man även från Svobodas anhängare, vilket är ganska märkligt.
I demonstrationerna i Kiev har inte bara Svobodas partisymbol synts väl utan även den svartröda flaggan som partiet använder sig av och som symboliserar blod och jord. Symbolspråket härstammar från nazikollaboratörerna Organisationen av ukrainska nationalister (OUN) som verkade i Ukraina under andra världskriget.