Det var i juni 2022 på en parkering i Arvika som en hakkorsflagga visades offentligt då den var uppsatt på insidan av en bagagelucka som stod öppen. Något som patrullerande polis noterade.

Bilen tillhör en man i 30-årsåldern som var på plats för att delta i vad han beskriver som en ”raggarträff”.

Nu döms mannen vid Värmlands tingsrätt för hets mot folkgrupp. Han döms till villkorlig dom och dagsböter på totalt 9 000 kronor. Han ska dessutom betala närmare 24 000 kronor för försvarets kostnader.

Mannen döms mot sitt nekande. Han menar att han inte har ansvar för att flaggan visades offentligt då någon annan satt upp den i hans bil.

Rätten menar att 30-åringens försvar saknar betydelse, eftersom han var på plats och därmed oavsett varit medveten om att den var uppsatt.

I förhör uppger mannen att han förstår flaggans historiska koppling och innebörd.

Åklagare i målet är Justitiekanslern, JK, eftersom flaggan framställts i en tryckpress och 30-åringen därför i egenskap av spridare gjort sig skyldig till ett tryckfrihetsbrott, en rubricering där JK är ensam åklagare.

Tingsrätten konstaterar i domen att det varit mycket folk i området och att det därmed är bevisat att flaggans budskap fått spridning.

Mannen förekommer sedan tidigare under 19 avsnitt i belastningsregistret. Han har bland annat dömts för flera fall av trafikbrott, men även för brott mot vapenlagen och förargelseväckande beteende.

Ämnen i artikeln