Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter valet 2006 togs de tidigare arbetsutskotten bort till förmån för beredningar, i syfte att stänga ute Sverigedemokraterna. En beredningen bestod av tre ledamöter, en från Socialdemokraterna och en från fyrklövern, som består av Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Miljöpartiet. Den sista platsen lottades ut mellan Socialdemokraterna och fyrklövern. Skillnaden på arbetsutskottet och beredningen är, utöver antalet platser, att arbetsutskottet har beslutanderätt. I ett arbetsutskott finns det fem platser två av dessa går till Socialdemokraternas och ett till Sverigedemokraterna.

Nu hävdar Moderaterna att Socialdemokraterna röstade för förslaget för att, med hjälp av Sverigedemokraterna, få majoritet i arbetsutskotten.
- De får sammarbeta med vilka de vill, med det hade varit mer rakryggat att säga som är, det är vi kritiska till. De får berätta att de gör detta för att behålla makten, säger moderaten Lars Johnson.

Anklagar Moderaterna
Kent Wollmér, Socialdemokrat i Burlöv förstår inte kritiken.
- Det är konstigt, för det var de som föreslog det här. Vi hade beredning innan för att stänga ute Sverigedemokraterna, men då kunde vi ju inte besluta någonting. Utskotten är mer praktiska, säger Kent Wollmér .

Han anklagar i sin tur Moderaterna för att samarbeta med Sverigedemokraterna.
- I tekniska nämnden har de bildat en grupp där de kan ersätta varandra, säger han.

Tidigare kritik
Efter valet 2010 valdes, med stöd av Socialdemokraterna, Lars- Anders Espert (SD) till andre viceordförande i kommunfullmäktige. Kritikerna menar att det skedde i utbyte mot att Sverigedemokraterna stödde Socialdemokraternas ordförandekandidat.

Sverigedemokraterna har tidigare hotat med att i fortsättningen rösta med alliansen om inte Socialdemokraterna ger partiet inflytande nämnderna.

Ämnen i artikeln