Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Partier som bildats av SD-politiker

  • Framstegspartiet. Satsar på att ställa upp i 40 kommuner. Bildades 2014.
  • Borlängepartiet. Ställer upp i Borlänge. Bildades 2014.
  • Härjedalspartiet. Ställer upp i Härjedalen. Bildades 2012.
  • Svedalademokraterna. Ställer upp i Svedala. Bildades 2013.
  • Kommunens Bästa. Ställer upp i Forshaga/Deje. Bildades 2012.
  • Medborgarpartiet. Ställer upp i Hörby. Bildades 2013.
Expo Idag visade på onsdagen att Sverigedemokraterna tappat kontrollen över vart fjärde mandat som de vann valet 2010. Av de 147 förlorade mandaten är 75 politiska vildar och 72 tomma stolar. I flera fall har Sverigedemokraterna förlorat mandat på grund av missnöje med partiet. Ur missnöjet har nya partier bildats. Det mest uppmärksammade är Framstegspartiet. Partiet bildades i februari på ett möte i Jönköping där ett 20-tal personer, som antingen hoppat av eller uteslutits ur Sverigedemokraterna, deltog.

Framstegspartiets första talesperson var den sverigedemokratiska politikern från Bjuv Tomas Olsson. En kort tid efter tog Sverigedemokraternas ordförande i Bjuv, Allan Jönsson, över partiet. Allan Jönsson är inte vilken SD-politiker som helst. SD-avdelningen i Bjuv fick 19,2 procent av rösterna i valet 2010. Allan Jönsson fick flest personröster. Det var återkommande kritik mot vad Jönsson beskrev som "toppstyre" och "nepotism" inom Sverigedemokraterna som ledde till det nya partiet.

– Intentionen var att allt skulle utgå från fotfolket i Sverigedemokraterna. Idag trycker ledningen, liksom fågelföräldrar, maskar ned i halsen på lokalpolitikerna. För dem är det bara att gilla läget. I riksdagen har Sverigedemokraterna lugnt satt sig i knät på borgarna och bara bevakat sina egna löner och sina framtida inkomster i form av pension. De har haft en vågmästareroll och kunde tidigt gjort klart för Reinfeldt att om han inte sätter sig vid förhandlingsbordet så framtvingar vi ett nyval genom att lägga ned våra röster. De hade den makten, men använde den inte. Jag tycker att de lurat sina hundratusentals väljare, säger Allan Jönsson till Expo Idag.

Allan Jönssons säger att hans ambition är att Framstegspartiet ska lyckas ställa upp i ett 40-tal kommuner och få mandat i samtliga av dessa. I Bjuv räknar han med flera mandat.

– Sverigedemokraterna har vänt Bjuv ryggen. Här har den lokala SD-avdelningen motarbetats och Jimmie Åkesson har inte ens tagit sig hit för att tala till alla de väljare som röstat på hans parti. Även det är ett svek, säger Jönsson.

Framstegspartiets viktigaste fråga är att ge samtliga pensionärer rätt till minst 15 000 kronor efter skatt. Det vill gå ut ur EU och driver en linje kring invandring som påminner om Sverigedemokraternas. I partiprogrammet skriver Framstegspartiet att människor som flyr främst ska få hjälp genom FN:s biståndsorganisationer i "konfliktens eller katastrofens närområde".

Allan Jönsson vill dock inte uppge en siffra om hur kraftigt de vill begränsa invandringen, utan säger att det krävs en "saklig debatt".

– Vi ska följa avtalen som finns. Jag vill inte ta i diskussionen som Sverigedemokraterna har gjort. De har hasplat ut sig lite siffror. Vi vill ta diskussionen på ett sakligt sätt och kan vi inte göra det så vill vi inte ta den. Allting måste diskuteras, hur vi tar emot och hur folk kommer hit.

Förutom Framstegspartiet har det bildats flera lokala partiet ur missnöjet med Sverigedemokraterna. Härjedalspartiet lyckades till och med under en period få en representant i riksdagen. Partiet bildades av Olle Larsson 2011. I Härjedalen fick han 39 procent av Sverigedemokraternas personröster. Han menade att Sverigedemokraterna lokalt inte tagit "demokratifrågorna" i Norrland på allvar. Sverigedemokraternas dåvarande Kassör i Härjedalen menade att Larsson inte "tagits på allvar" och kallade avhoppet tragiskt. Olle Larssons Härjedalsparti vill avskaffa sametinget och är kritiskt till rennäringen i Norrland. Partiet förespråkar också utökad vargjakt. Trots Olle Larssons syn på att sametinget ska avskaffas och rättigheter som samer har ska tas bort välkomnades han till Sverigedemokraternas grupp i riksdagen när den ordinarie ledamoten Julia Kronlid gick på föräldraledighet.

I Borlänge har den tidigare ordföranden för Sverigedemokraterna i distriktet Dalarna/Västmanland, Marie Edenhager, bildat Borlängepartiet efter att hon uteslöts från Sverigedemokraterna anklagad för förskingring. Edenhager menar att hon uteslutits efter "maktspel, intriger och falanger" inom partiet. I Borlängepartiet har hon fått med sig flera tidigare sverigedemokrater och partiet säger att de ska driva liknande frågor som Sverigedemokraterna.

I Hörby bildades tidigare i år Medborgarpartiet av ett tiotal tidigare sverigedemokrater. Partiet skriver att det har en "invandrarkritisk hållning". På partiets hemsida länkas till högerextrema sajter och insändare har publicerats med budskapet att "muslimer vill ta över Sverige" och "Det är dags att gemene man ryter till (i detta PK-samhälle) och skickar hem dem". Partiledaren Jan-Erik Persson skriver på partiets hemsida att "Folkutbytet av svenskarna fortsätter i rasande takt". En av partiets kandidater, Ronny Esbjörnsson, uteslöts ur Sverigedemokraterna efter att han skrivit hotfulla inlägg om Fredrik Reinfeldt och att migrationsminister Tobias Billström "bör snarast elimineras från vårt land djävla landsförrädare".

I Svedala har missnöjet med Sverigedemokraterna lett fram till att tidigare Sverigedemokrater bildat Svedalademokraterna. Partiet bildades efter att partiledaren Tom Thörnquist uteslutits ur Sverigedemokraterna efter en lokal falangstrid. Thörnquist ska bland annat kallat SD-kollegor för "pajaser" från talarstolen i kommunfullmäktige. Även Lena Thörnquist har gått över till Svedalademokraterna, även hon har suttit i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Även en ersättare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige har anslutit sig till Svedalademokraterna. Partiet motsätter sig att kommunen köper in halalslaktad mat och boenden för ensamkommande flyktingbarn.

I Forshaga lämnade Göran Olsson Sverigedemokraterna redan innan han 2010 valdes in för partiet kommunfullmäktige efter en konflikt med distriktsordföranden i Värmland Runar Filper. Som politisk vilde bildade Olsson Kommunens bästa.

– Jag har lämnat konflikten med Sverigedemokraterna bakom mig. Vi driver bara lokala frågor och har inget med rikspolitik att göra. Vi samarbetar inte med någon utan röstar för de frågor vi tycker är bäst i kommunfullmäktige, säger Olsson till Expo Idag

Ämnen i artikeln