Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

  – Vi är de nya judarna, sa Strache, rapporterar Der standard.

  Heinz-Christian Strache sa även till gästerna på balen, utan att veta att en reporter från Der standard var närvarande, att demonstranternas "attacker på ankommande gäster var som Kristallnatten", skriver Reuters.

  Straches kommentarer har väckt starka reaktioner och Österrikes största judiska samfund kallade liknelsen för en "monstruös provokation" och har krävt att en åklagare inleder utredning kring partiledarens kommentarer.

  Även flera oppositionspartier tycker att Straches uttalanden var osmakliga. AP citerar en av de Grönas politiker Karl Oelligner: "antingen har han förlorat sitt förstånd eller så försöker han att trivialisera nazistregimens fasor".

  Frihetspartiet slår ifrån sig kritiken. Partisekreteraren, Harald Vilimsky, liknade reportern som snappat upp kommentarerna med en spion från Stasi och kallade reaktionerna för "konstlade och löjliga".

  Heinz-Christian Strache säger att han aldrig menat att förminska den vånda som judarna utsattes för.

  På balen i Hofenburgpalatset deltog flera företrädare från europiska högerpopulistiska och högerextrema partier. Bland annat var Sverigedemokraternas riksdagsledamöter Björn Söder och Kent Ekeroth på plats.

  Balen har anklagats för att locka till sig nazister och för att organisatörerna bakom den är högerextrema. Årets bal väckte extra mycket kritik eftersom den sammanföll med Förintelsens minnesdag.