Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Christer Voigt var aktiv i Sverigedemokraterna redan 2001. Han var drivande i partiets valrörelse i Malmö kommun när partiet fick sina första kommunala mandat i staden 2002.

Nu har han lämnat partiet efter att ha varit aktiv i över tio år.

- Det är klart det känns lite. Jag var med och hjälpte in oss i fullmäktige i Malmö en gång i tiden, säger han.

Voigt säger att en av anledningarna till att han lämnar partiet är ett bråk i kommunföreningen.

Enligt en källa till Expo handlar det om en splittring som uppstod när Magnus Olsson blev invald som kommunalråd i höstas. Riksdagsledamöterna Mattias Karlsson och Per Ramhorn ska ha gått i bräschen för att se till att Olssons motkandidat Lars-Johan Hallgren inte blev vald som kommunalråd.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar för Expo att Karlsson och Ramhorn varit inblandade i valet av kommunalråd men hänvisar i övrigt till lokalföreningen.

Christer Voigt vill inte ge några detaljer om vad som hänt till Expo. Han konstaterar bara att det finns en splittring:

- Vi har haft konflikter lokalt i Malmö som inom samtliga partier. Men efter valet av kommunalråd har jag saknat tillit till vissa kollegor. Malmö har varit en harmonisk avdelning men den här gången blev det en brytning som kommer att sitta i.

Magnus Olsson som arbetar som kommunalråd för sverigedemokraterna i Malmö ger en annan bild av Voigts avhopp:

- Det är möjligt att han upplever det på ett annat sätt, men jag känner inte till någon konflikt. Jag har kontakt med våra politiker varje dag, säger Magnus Olsson.

Voigt kommer att sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige i Malmö. Till Expo säger han att han funderar på att starta ett nytt lokalparti i Malmö. Ett parti som ska rikta sig mer "till invandrare än mot".

- Jag tycker att Sverigedemokraterna varit dåliga med att förtydliga att missnöjet är riktat mot invandringspolitiken och inte invandrare som personer, säger han.

Ämnen i artikeln