Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Varje måndag samlas tusentals personer runt om i Tyskland i antimuslimska marscher. Flest människor lockar manifestationen i staden Dresden där organsationen Pegida ("Patriotiska européer mot islamiseringen av väst") står som initiativtagare. Igår kväll anordnades den första demonstrationen efter terrordådet i Frankrike. 25 000 slöt upp i Dresden. Förbundskanslern Angela Merkel varnade i sitt nyårstal för de ihålliga protesterna och uppmanade demonstranter att vända Pegida ryggen eftersom organisationen är full av "främlingsfientlighet och hat".

I Tyskland möts Pegida-demonstranterna av stora motdemonstrationer. I Dresden rapporteras 35 000 personer slutit upp i lördags för att demonstrera mot Pegida. På olika platser i Tyskland har tusentals slutit upp i anti-Pegida-demonstrationer.

Pegida har inspirerat högerextrema organisationer även i andra länder och på måndagen hölls den första Pegida-demonstrationen i Norge. Den samlade 190 personer i Oslo. Bland deltagarna var kända högerextremister. Bland dessa Jan Holthe som tidigare var ledare för nazistiska Birkebeinergruppen och Vitt ariskt motstånd. Även Ronny Alte, som tidigare ledde den lilla antimumslimska organisationen Norwegian Defence League, var på plats. I direktsändning kallade en demonstrant en reporter från norska Tv2 för "muslimjävel" och "invandrarskit".

Uppslutningen var inte stor, men ändå större än vad den antimuslismska miljön i Norge tidigare lyckats samla, rapporterar den antirasistiska organisationen Vepsen.

Parallellt anordnades en antirasistisk manifestation i Oslo med omkring 500 deltagare.

Ämnen i artikeln