Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I sjukskrivningsdebatten fanns en klar skiljelinje mellan vänster och höger i politiken. De borgerliga partierna menade att fusket var utbrett, att systemen utnyttjades och att socialdemokratin var för godtrogen. Självfallet blev borgerligheten utskälld av regeringen och av fackförbunden. De å sin sida hävdade att man inte kan misstro människor på det sättet och att de flesta som är sjukskrivna faktiskt är sjuka – och att det oftast är arbetsgivarens fel.

Så långt allt bra. Efter valet blev sjukskrivningsfusket en ljummen fråga (för iskall är den inte än). Och EUs utvidgning ett faktum och en än hetare fråga. Då har plötsligt statsminister Göran Persson vänt från att vara godtrogen till att bli misstrogen. När EU utvidgas kan det faktiskt tänkas att balter och polacker kommer hit och utnyttjar våra socialförsäkringssystem, menar han. Allt medan borgarna står vid sidan av, skäller och motsätter sig särbehandling av de nya EU-medborgarna. Så det kan bli.

Man kan ju undra vad det är som gör att Göran Persson helt plötsligt misstror balter och polacker på ett sätt som han vägrade misstro sin egen befolkning för ungefär ett år sedan. Det är förvånande att han slänger ur sig en groda á la Jan O Karlsson och säger att han fruktar ”social turism”. Det sänder ut sådana signaler som han själv menade att Lars Leijonborg och hans språktest gjorde i valrörelsen år 2002. Att tala om ett snedsteg är minst sagt ett understatement.

Nu förnekar jag inte att vissa åtgärder kommer att behövas när EU utvidgas, för att undvika att snikna arbetsgivare utnyttjar människor. Det är just det orosmomenten med utvidgningen handlar om – att arbetsgivare kan ”anställa” medborgare från de nya EU-länderna under vidriga förhållanden. Visstidsanställningar på tio timmar i månaden, timlöner under existensminimum, inget kollektivavtal och undermåliga arbetsmiljöer. Så kan verkligheten se ut för den som vill komma till Sverige och jobba, om inget görs åt lagstiftningen på arbetsrättsområdet.

Det är alltså uppenbart att det är arbetsgivarnas girighet som måste lagstiftas bort av den svenska riksdagen och inte balternas och polackernas påstådda vilja att komma och utnyttja vårt socialförsäkringssystem.

Som jag ser det kunde Göran Perssons senaste utspel lika gärna ha kommit från Silvio Berlusconi eller någon av hans lakejer i den italienska regeringen. Och en sådan människosyn som de företräder har svensk politik hittills varit relativt befriad ifrån (Ny Demokratis och Sten Anderssons gästspel undantagna). Ska det fortsätta att vara så, måste de svenska makthavarna väga sina ord noggrant och inte ge de mörka krafterna vatten på sin kvarn.

Om Sverige på fullt allvar ska fortsätta gå i bräschen för EUs utvidgning och fortsätta tro på EU-projektet får uttalanden som Perssons om balter och polacker inte förekomma. Sverige kan inte med trovärdighet fortsätta att arbeta för utvidgningen om vi samtidigt signalerar att vissa EU-medborgare ska särbehandlas. Vilket solidariskt Europa vill Persson se för alla våra medborgare i framtiden?

NISHA BESARA

Nisha Besara är 25 år och ny chefredaktör för SSU:s idépolitiska tidskrift Tvärdrag. Hon sitter också i Södertäljes kommunfullmäktige för (s), där hon har sällskap av två nationaldemokrater.

Ämnen i artikeln