Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Idag presenterar försvaret bevisningen mot Mangs i fallet med mordet på en 23-årig man på Gånglåtsvägen i Malmö 2003. Den kula som tog livet av mannen överensstämmer med den som använts vid mordet på en 65-åring man på samma gata. Även det mordet misstänks Mangs ha begått och det behandlades i rätten förra veckan. Mangs nekar till att ha mördat 23-åringen och anser sig inte kunna bindas till brottet. Han vill också att hans två vänner, bland annat barndomsvännen som vittnat mot Mangs, ska erkänna brotten och ta tillbaka sina anklagelser mot honom.

Under rättegången talade Mangs också om sig själv. Han menar att han har bedrivet en omfattande studie av det mänskliga psyket och att han genom provokation studerat människors beteendemönster. Han berättade även att han festat med nynazister på finlandsfärjan och att han spelat musik i flera år med vad han beskriver som rasistiska svarta. Han säger sig nu i hög grad förstå sig på det mänskliga psyket och menar att han har en förståelse för alla politiska infallsvinklar. Det har i ibland satt honom i jobbiga situationer, säger han.

Mangs hävdar att han läst i princip alla bibliotekets böcker om psykologi. Han kunde dock i rätten inte nämna enda titel. Nu anser han sig i alla fall klar med sin studie av samhället och ägnar sig i häktet nästan uteslutande åt konst och skapande. I brist på TV och internet tar han personalen till hjälp i sin insamling av låttexter och "information".

– Jag trivs i häktet. Jag har fullt upp, säger han.

Ämnen i artikeln