Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Peter Wallmark är förutom gruppledare för SD i Stockholm stadshus, även ledamot i Stockholms kommunfullmäktige samt i kommunstyrelsen. Nu stängs han av från Sverigedemokraterna efter att en internutredning mot honom inletts i medlemsutskottet. 

”Under tiden som detta pågår är han avstängd. Det finns vissa frågetecken som måste redas ut och vad dessa består i kommer vi inte att redogöra för i media, utan hålla internt av respekt för utredningen och den det berör. Vad utredningen ytterst landar i är något vi kommer behöva återkomma kring längre fram.”, skriver Oskar Cavalli-Björkman, presschef hos Sverigedemokraterna i en kommentar till Expressen.

Det är inte första gången som Wallmark hamnar i blåsväder inom det egna partiets lokalavdelning. 2019 uteslöts fyra medlemmar från partiet efter att de kritiserat Wallmark, vilket då handlade om att han utöver sitt arvode som gruppledare även anställt sig själv som politisk sekreterare. Wallmark fick på så sätt ut nästan 100 000 kronor varje månad i ersättning från kommunen för sina olika uppdrag. Detta visade en granskning som Aftonbladet gjort.