Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hussein Kazemi var först ut att vittna under dagens rättegångsförhandlingar i Oslo. Han befann sig i kafébyggnaden på Utøya och gömde sig bakom ett piano när Anders Behring Breivik började skjuta. Hussein blev träffad av flera skott och flydde ut från huset. Senare blir han skjuten i foten, nere vid vattenbrynet. För att överleva gömde han sig bakom en sten och under vattnet tills den norska polisen kom. En yngre pojke gjorde polisen uppmärksam på Hussein, som tagit sig upp från vattnet.

– Så ropade han, den lilla pojken, "han har blivit skjuten överallt". Då kom polisen till mig, säger Hussein Kazemi.

Efter att ha blivit förd till sjukhus opererades Hussein två gånger. Han påverkas fortfarande av terrorattacken. Kanske måste han gå om ett år i skolan, men han sa samtidigt att det inte är hela världen om det blir så. Att han ska fortsätta vara poitisk aktiv är han säker på.

– Utøya var mitt första möte med AUF, men jag kan lova att det inte var det sista.

Nästa person att vittna var Hanne Hestø Ness. Hon befann sig också i kafébyggnaden och berättar hur hon satt kvar i en sal när hon hörde de första skotten, de flesta andra rusade ut i panik. När Breivik kom sträckte hon upp händerna. Breivik sköt henne. Hanne blev träffad i bland annat halsen. Hennes kompis blev skjuten till döds och ramlade ovanpå henne.

– Först efter flera timmar kommer polisen, jag vågade inte säga något till en början, men till slut vågade jag röra på ena foten, säger Hanne.

Hanne kördes till sjukhus där hon opererades ett flertal gånger. Skottet i halsen hade träffat en halskota vilket medfört nervskador. Ett annat skott fick till följd att hennes ena lillfinger amputerades. Hanne berättade att hon har gått på morfin i flera månader.

Ytterligare tre överlevande hördes under dagen. Breivik själv avslutade dagen då han sa att det var viktigt att det blev känt vilket politiskt engagemang de han skjutit haft. Han gjorde också ett uttalande om vad han sagt på ön.

– "Ni ska dö idag, marxister", jag sa det två gånger och det var det enda jag sa, hävdade Breivik.

Imorgon fortsätter rättegången mot Breivik, då ska fler överlevande höras.

Ämnen i artikeln