Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polens nya försvarsminister Antoni Macierewicz representerar det konservativa och högerpopulistiska partiet Lag och rättvisa som nyligen vann egen majoritet i det polska parlamentet. I en intervju från 2002 i den nationalistiska radiokanalen Radio maryja förklarade Macierewicz att han läst den antisemitiska pamfletten Sion vises protokoll.

Macierewicz säger i radiosändningen att protokollens "äkthet är omdebatterad", men att "erfarenhet visar att det det finns sådana grupper i judiska kretsar.", rapporterar The Guardian.

I Sion vises protokoll beskriver en påstådd judisk sammansvärjning för världsherravälde och är central i antisemitisk propaganda. De moderna ideologierna påstås bland annat vara några av judarnas uppfinningar för att kunna nå världsherravälde. Pamfletten är ett erkänt falsarium.

Sion vises protokoll spelade en viktig roll i de tyska nazisternas propaganda under 30- och 40-talet. Nazisterna såg USA, Storbritannien och Sovjetunionen som styrda av en judiska världskonspiration.

Rafal Pankowski som är expert på polsk högerextremism på den polska antirasistiska organisationen Never again säger i ett uttalande:

"Den politiska kulturen i Lag och rättvisa verkar vara väldigt influerad av sådan diskurs. Det är sorgligt för Polen och europeiska demokratier om torgförande av konspirationsteorier belönas med toppuppdrag."

Macierewicz har en bakgrund i polens antikommunistiska opposition, rapporterar The Guardian. Han har försökt rensa Polens militära underrättelsetjänst från kommunister och ryskt inflytande. I början av 90-talet  sökte han efter kommunister i Solidaritetsrörelsens ledarskap som han anklagade för att ha arbetat för den hemliga polisen. Bland annat anklagade han Solidaritetsrörelsens ledare Lech Wałęsa för att vara en spion, men anklagelserna kunde aldrig bevisas.

Ämnen i artikeln