Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ett filmklipp sprids i sociala medier: I utkanten av RFSL:s mångfaldsparad genom centrala Visby står en kvinna. I handen håller hon en liten regnbågsflagga på en pinne.

Då kliver en av Nordiska motståndsrörelsens aktivister fram. Snabbt och aggressivt rycker han flaggan ur handen på kvinnan som ryggar tillbaka och lyfter händerna som skydd för ansiktet.

Några meter därifrån står en polis. Hon kliver in i situationen, lägger armen som bom framför nazisten. Han går därifrån, med den stulna flaggan.

Sedan dirigerar polisen kvinnan därifrån. Kvinnan pekar mot nazisten som försvinner bort. Som om hon försöker säga, men det var ju han som… Nej nej, signalerar polisen. Du ska gå härifrån.

Film som visar hur nazist stjäl prideflagga
Filmen där en nazist stjäl en prideflagga framför ögonen på polisen finns att se på den antirasistiska organisationen We are Dalarnas facebooksida. Klickahär för att se hela klippet. 

Expo har granskat nazisternas närvaro i Almedalen. Nordiska motståndsrörelsen har samlat ett hundral aktivister från hela Norden, de flesta svenskar. Bland aktivisterna finns en dömd mördare, en kvinnomisshandlare, och flera andra våldsbrottslingar.

Inför ögonen på den politiska och mediala eliten drar de runt på Visbys trånga gator som den gamla tidens stormtrupper.

Flera personer har misshandlats. Många är rädda och oroliga.

Och det är lika bra att tala klarspråk. NMR är en farlig organisation. Det finns anledning att vara rädd.

Trots våldet så är det ändå incidenten med den stulna flaggan som sitter kvar på näthinnan.

Inte för incidenten som sådan, utan för polisens makalösa hantering. Där förövare får gå, medan offret förnedras. Så där bara. Hejsan hoppsan. Du får gå nu, stå inte här med din regnbågsflagga och tro att det ska vara ok.

Verkligheten tränger sig på

Almedalsveckan är den tjattrande klassens firmafest. Och resten av Sverige tänker mest på annat nu när sommaren slagit ut.

Men i år har verkligheten trängt sig på. Nazisterna, hoten, trakasserierna, rädslan. För minoritetssvenskar, aktivister inom civilsamhället och invånare i kommuner som Ludvika eller Borlänge är det vardag.

Nu har fler journalister och politiker fattat hur det känns när hatet kommer nära.

Då kommer diskussionen om vad vi ska göra åt nazisterna. Det finns mycket att säga om det. Lagar kan ändras eller läggas till. Men just nu är problemet att nazisterna inte ens plockas för de brott de begår här och nu. 

Den polisiära närvaron i Visby är skrattretande låg. Våldsamma nazister går bokstavligen runt och gör lite vad de vill.

Högprofilerade politiker och debattörer med stor budget i ryggen kan ha personliga vakter. Men fattiga civilsamhällesorganisationer eller enskilda individer är utlämnade åt slumpen.

Om du är på fel plats vid fel tillfälle riskerar du att hamna i Nordiska motståndsrörelsens väg.

Vid flera seminarier har organisationen KRIS, Kriminellas revansch i samhället, klivit in för att erbjuda en känsla av trygghet åt besökarna och arrangörerna. Där är vi alltså. Modiga och solidariska före detta kriminella och missbrukare erbjuder tryggheten när polisen inte syns till.

Upprätthåller ordningen före lagen 

De poliser som är på plats har bara en sak i tanken.

Ordning.

Vi kan prata hur mycket som helst om lagar. Men polisens agerande styrs inte bara av paragrafer. De kan välja att agera på olika sätt inom lagens ramar. Som vid många andra tillfällen så det prioriterade målet att upprätthålla ordningen.

Det är därför nazisten får gå iväg med en stulen flagga, medan offret skyfflas undan. Allt för att inte göra stämningen mer hotfull.

Det går att förstå logiken i den strategin. Delvis hänger den nog ihop med att poliserna är så få. Håll ordningen. Sätt dit nazisterna för eventuella brott i efterhand. Se till att det inte ballar ur helt.

Men det har redan ballat ur.

Vi kan inte ha en rättsapparat som viker sig för nazisternas våldskapital, som sviker offren och låter förövare gå. Om NMR får rätt till torgmöten och bokbord, se då till att punktmarkera dem. Följ dem hack i häl. Ta dem för dem för minsta förseelse.

Det är inte demokraterna som ska se sig bakom ryggen.

Det är nazisterna.

Förgiftar demokratin

Almedalen var tänkt att vara en arena där politiken och medborgarna möts. Här skulle ministrar och andra högdjur kunna vandra på Visbys gator, sida vid sida med vanligt folk.

Man kan fråga sig hur mycket av det vi egentligen ser här bland mingel och seminarier. Men ur ett internationellt perspektiv är åtminstone Almedalsveckan unikt i sin öppenhet och fysiska närhet till den politiska makten.

Nu dör detta för varje ny incident som rapporteras.

NMR tillåts att göra samma sak som de redan gör på nätet och runt om i landet. De sprider hat och skapar rädsla.

De förgiftar demokratin.

Och det känns som att polisen står och ser på.