Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Man kan fråga sig vad som ligger bakom det överraskande beskedet. Än så länge finns det ingen anledning att se betvivla de skäl som personerna bakom Politiskt inkorrekt har angett. De orkar helt inte längre. Det har tagit tid och kraft att driva sajten. Nu är det dags för någon annan att ta över.

Vem det blir vet vi inte än. Men vi kan vara säkra på att det kommer att ske.

Politiskt inkorrekt dök upp 2008. Med en snabb uppdatering och en nära relation till Sverigedemokraterna har man lyckats etablera sig som en välbesökt referenspunkt för det svenska invandringsmotståndet på nätet. Det är svårt att avgöra vilket inflytande sajten har haft, men den har utan tvekan fungerat som en ständig påminnelse om att det finns de som inte litar på de etablerade mediernas beskrivning av det svenska samhället, som inte vill ha invandring och tolerans.

Politiskt inkorrekt är i ett avseende en framgångssaga. De anonyma skribenterna har lyckats nå ut med sitt budskap med små medel och etablerat sig som det främsta invandringsfientliga mediet.
Men konceptet är inte nytt.

Högerextrema och invandrarfientliga grupper har under många år drivit sina egna alternativa nyhetsmedier. I övertygelsen om att svensk media medvetet döljer sanningen om invandringen har man gjort allt för att välta det mångkulturella propagandamaskineriets kulisser.

Samtidigt är man dock paradoxalt nog exakt det man anklagar den etablerade pressen för att vara; partisk, slarvig med fakta och driven av en idé.
Det är inte journalistik. Det är svartmålning. Utan chans för "motståndarsidan" att ge sin syn på saken, utan någon som helst förankring i de etiska diskussioner som journalister varje dag tampas med.
Det är en värld där uthängningar används som straffmedel.
Det är publiceringar utifrån pöbelns principer.

Politiskt inkorrekt skiljer sig från de tidigare publikationer som drivit samma agenda. De har mer framgångsrikt utnyttjat internets möjligheter.

Det är också så sajten kommer att bli ihågkommen. Som projektet som visade hur effektivt nätet kan vara för dem som vill sprida en misstänksamhetens skugga över allt som har med invandring, islam och mångkultur att göra.

Därför kommer de att få efterföljare. Redan idag finns ett stort antal sajter som likt Politiskt inkorrekt säger sig erbjuda en annan verklighetsbild än den som etablerad media ger.
För det handlar om just det. Att visa "verkligheten".

De artiklar som Politiskt inkorrekt publicerar är i de flesta fall tagna från annan media. De väljer ut skärvor av vår verklighet och fogar samman till en egen värld. I den världen är invandrare kriminella, islam livsfarligt, media korrumperat och Sverigedemokraterna räddningen.

Vi kan ta ett exempel: Politiskt inkorrekts paradgren – kriminalitet. Under oktober månad har sajten publicerat 26 artiklar som handlar om begångna brott. 16 av dem kopplas samman med invandrare eller invandring. I Politiskt inkorrekts värld har alltså över 60 procent av brotten en direkt koppling till invandrare.

Det är ett urval som inte med sanningssökande att göra. Politiskt inkorrekts projekt handlar om att skapa en förutsättning för en politik som gör skillnad mellan vi och dom. Det är en bild som extremhögern och invandrarmotståndarna behöver för att kunna sprida sina idéer.