Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 26 juli anordnades en högerextrem demonstration framför EU-kommissionens kontor i Warszawa. Bakom demonstrationen stod Ruch Narodowy (Nationaliströrelsen) ONR (National-radikala lägret), och MW (All-polsk ungdom).

I demonstrationen, som lockade några hundra deltagare, anklagades flera icke-statliga organisationer för "utländsk inblandning" i landet. Inblandningen består enligt demonstrationsdeltagarna i att organisationerna ska vara finansierade av antingen EU eller finansmannen George Soros.

Tre organisationer pekades specifikt ut under talen. Det var vänstertidningen och förlaget Krytyka Polityczna, Batory Foundation som är den polska representanten för Open Society Foundations (grundat av George Soros), och den anti-rasistiska organisationen Nigdy Wiecej (Föreningen aldrig igen).

De högerextrema demonstrationsdeltagarna höll upp plakat med överkorsade bilder av George Soros, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, och Hans Timmermans, vice ordförande för EU-kommissionen. Även plakat med Nigdy Wiecejs logo överkorsad syntes i leden.

En av de som talade på demonstrationen var parlamentsledamoten och partiledaren för Ruch Narodowy, Robert Winnicki. Han sade att han skulle föreslå lagstiftning som riktar sig mot ovannämnda icke-statliga organisationer.

Enligt ett uttalande från Nigdy Wiecej så uttryckte sig Winnicki för en tid sedan även negativt mot organisationen i ett tal i parlamentet. I Nigdy Wiecejs uttalande påpekar organisationen att den varken har bidrag från EU eller Soros, utan att det är tydligt att de utpekade organisationerna ses som ett hot av högerextremisterna av ideologiska skäl.

Efter demonstrationen har Ruch Narodowy gått vidare och preciserat vilken lagstiftning som åsyftades i talet.

– Ruch Narodowy förtydligade sin anti-NGO-proposition under en presskonferens i polska parlamentet den 28 juli. Utländskt stöd till icke-statliga organisationer ska förbjudas. Straffet skulle vara upp till två års fängelse. De talade om en destabilisering av den polska staten från vänster och liberala organisationer", skriver Rafal Pankowsk från Nigdy Wiecejs i ett mejl till Expo.

Ämnen i artikeln