Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Initiativet till demonstrationen har tagits Lorant Hegedüs Jr, en kalvinistisk präst som är medlem i det högerextrema partiet Jobbik. Demonstrationen planeras då den Judiska Världskongressen, WLC, inleder sitt möte i helgen. Hegedüs kräver att WLC tar avstånd från "den judeobolsjevikiska, antikristna och antiungerska terrorn och de judiska ledarna 1919 och 1945". Under dessa två år hävdar den ungerska extremhögern att judiska ledare bedrev en "hämnd mot ungrarna". Demonstrationen ska även vara ett svar på att en tidigare manifestation under parollen "ge gas" på Förintelsens minnesdag förbjudits.

Lorant Hegedüs Jr var på nittiotalet parlamentsledamot för det antisemitiska partiet MIEP (Partiet för liv och rättvisa).

På tisdagen meddelade Viktor Orban att polisen fått direktiv om att stoppa alla protester mot WLC:s kongress.

"Budapestpolisen har förbjudit en antisionistisk och antibolsjevikisk demonstration som tänkt hållas i samband med den judiska världskongressens öppnande, skriver Ungerns regering i ett pressmeddelande, rapporterar Reuters.

Regeringen uttryckte också sympati för ordföranden i den ungerska Raoul Wallenberg föreningen, Ferenc Orosz, som misshandlades i söndags på en fotbollsmatch. Orosz hade ingripit mot fotbollsupportrar som gjort "Sieg Heil". Supportrarna kallade även Orosz för en "judisk kommunist".

Den judiska världskongressen ska bland annat belysa den ökande antisemitismen i Europa. Konventet har förlagts i Ungern som en sympatiyttring för ungerska judar som upplevt en kraftig ökning av hatbrott de senaste veckorna.

Ämnen i artikeln