Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enrique Tarrio, 39, dömdes på tisdagen till 22 års fängelse för sin medverkan i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, rapporterar amerikanska myndigheter. Enrique Tarrio var inte på plats vid attacken utan döms för att på distans ha orkestrerat och inspirerat till stormningen.

Straffat är det längsta som dömts ut för personer som åtalats för sin roll i stormningen. Samtidigt hade åklagaren yrkat på att Enrique Tarrio skulle dömas till 33 års fängelse.

Domaren menade att Enrique Tarrio haft en viktig roll som ledare vid upploppen och att han var ”motiverad av revolutionär iver”, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till Reuters.

Inför rätten sa Tarrio att han skämdes för sina handlingar, att han visste att Trump förlorat valet och att stormningen av Kapitolium var en ”nationell skam”. Han bad om ursäkt till poliserna som var på plats vid stormningen.

Domaren påpekade att Tarrio tidigare inte visat någon ånger och menade att ett hårt straff är nödvändigt för att avskräcka andra från att använda politiskt våld.

Under den senaste veckan har fyra högt uppsatta medlemmar i Proud Boys fått sina domar meddelade, något som amerikanska myndigheter i ett pressmeddelande menar synliggör den fara som de utgör för vår demokrati. De har dömts till fängeslestraff på mellan tio och 18 år.

– Dagens dom visar att de som försöker undergräva den amerikanska demokratin kommer att hållas straffrättsligt ansvariga, säger FBI-chefen Christopher Wray i ett uttalande.

Över 600 har totalt dömts för sin inblandning i stormningen, nästan dubbelt så många har åtalats. Bland de dömda återfinns även Oath Keepers-grundaren Stewart Rhodes.

Trots domarna tros inte högerextrema Proud Boys, som grundades 2016, ha skadats organisatoriskt. Enligt Cassie Miller, analytiker på Southern Poverty Law Center, så fortsätter gruppen att aktivt organisera och rekrytera och har sedan stormningen fått fler medlemmar, rapporterar Omni med hänvisning till NPR.

– Och den auktoritära rörelse som de är en del av har också fortsatt att växa, säger Cassie Miller.