Högerextrema Trump-supportrar stormade USA:s parlament
När Trump-supportrar på onsdagen stormade Kapitolium i Washington DC deltog såväl vit makt-aktivister som QAnon-anhängare.
Publicerad: 2021-01-08, 10:43
Lästid: 2 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
President Donald Trump talade på onsdagen i Washington DC. I talet upprepade han återigen konspirationsteorin att han och Republikanerna förlorat valet på grund av valfusk och uppmanade samtidigt sina följare att gå till Kapitolium för att protestera. Tusentals av hans anhängare lyssnade till uppmaningen och tog sig in i området utanför kongressen, där tumult utbröt och ett stort antal av hans supportrar tog sig i byggnaden.
Bland de som stormade kongressen återfanns flera supportrar till konspirationsteorin QAnon. Enligt QAnon-rörelsen finns det en global, dold makt med en hemsk agenda. Makthavarna är barnätande satanister som ligger bakom en pedofil traffickingverksamhet. Anhängarna till konspirationsteorin tror att Trump är den enda som kan bryta upp sammansvärjningen och få ett stopp på dess kontroll över politiken och medierna. På bilder som spridits inifrån Kapitolium syns bland annat en man med målat ansikte i amerikanska flaggans färger och bärandes en pälsbeklädnad med horn. Han är en välkänd person inom QAnon-rörelsen.
CNN, som rapporterade live under händelseförloppet från attacken mot Kapitolium, lyfte fram att högerextrema grupperingar som Proud Boys och Oath Keepers var på plats. Men flera andra personer från vit makt-grupper och högerextrema medier deltog vid angreppet, som personer kopplade till nätverket Groyper Army och nazistgruppen National Socialist Club, vilket bland annat AP rapporterat om med hänvisning till den amerikanske människorättsorganisationen ADL.
Vissa av Trump-supportrarna bar dessutom attribut som ofta ses bland aktivister inom terrorinriktade grupper som The Base och Atomwaffen Division. Andra viftade med konfederationsflaggan, den så kallade sydstatsflaggan.