Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Gårdagens stormning av den amerikanska senaten var ett kuppförsök. Det låter kanske väl dramatiskt och överdrivet. Men det finns faktiskt inget annat vi kan kalla gårdagens händelser i Washington.

Grunden lades redan i höstas. Inför valet planterade Donald Trump idén om att systemet är riggat för att säkra Demokraterna en valseger. På valnatten såg han till att tidigt utropa sig till vinnare för att sedan rulla ut sin planerade juridiska kampanj för att bestrida det slutgiltiga valresultatet. Tros att domstolarna avfärdat hans överklaganden och trots att stora delar av det politiska etablissemanget accepterat Joe Biden som vinnare har Trump hållit fast vid sitt budskap. Valet är stulet, systemet är riggat. Han är den verklige vinnaren. 

Igår hade Trump sin sista möjlighet att gå emot valresultatet och folkets vilja. Då skulle senaten bekräfta valresultatet, den sista formella hållpunkten innan Joe Biden tar över som president den 20 januari. På uppmaning av Trump samlades tiotusentals av hans anhängare i Washington för att protestera. Det var den folksamlingen som tog sig till senaten. En del av dem tog sig ofattbart nog in i byggnaden, in på senatorernas kontor, in i kammaren. Personal och politiker fick sättas i säkerhet och för ett tag sattes faktiskt maktöverlämnandet på paus. 

Allt medan Donald Trump lät anstormningen pågå.

Via twitter uppmanade han demonstranterna att vara fredliga. 

Till slut postade han en video där han bad dem att gå hem.
Men inte ett ord om de brott som begåtts. Inget fördömande. Däremot en hälsning ”Gå hem. Vi älskar er”. 
Om det var det sista vi fått se av Trump så hade det varit en talande slutscen. När han kom till makten sa de flesta att han skulle tämjas av systemet. Republikanska partiet trodde att de skulle kunna styra honom. Det blev tvärtom. Donald Trump har fått världen och sitt parti att snurra runt honom. Och till slut drev den despotiske populisten sin följarskara till att slå sönder rutorna och bokstavligen talat ta demokratins hjärta i besittning. 

USA:s parlament, Kapitolium i Washington DC, stormas av Trump-anhängare
Den 6 december stormas USA:s parlament, Kapitolium i Washington DC, av Trump-supportrar.  Foto: Win McNamee/Getty Images

Men nu är det inte det sista vi får se av Trump. I det parallella universum han skapat tillsammans med sina mest lojala anhängare så har han blivit avsatt genom ett riggat val. Under onsdagen gjorde Trump ett uttalande som tyder på att han slutligen gett upp försöket att klamra sig kvar vid makten.

I ett Twitter-inlägg från Vita Husets kommunikationschef Dan Scavino säger Trump att det kommer att bli en ordnad maktöverlämning den 20 januari, men att arbetet med att ”make America great again” bara har börjat.

Om det är något vi borde lärt oss vid det här laget, så är det att faktiskt ta det han säger på allvar.

Detta är inte slutet på Trump-eran, det är bara en ny fas.

En av dem som bäst lyckats fånga vad trumpismen handlar om - den kult och rörelse som formats runt den avgående presidenten - är den amerikanska sociologen Arlie Russell Hochschild. För att förstå Trumps framgångar behöver man förstå de känslor som ligger bakom stödet, menar hon.

Trumpismen är mer än en viss typ av politiska förslag. Det är något djupare än retorik. Det är ett känslomässigt band mellan en del av befolkningen som känner sig lurade, förbisedda, arga och en ikonisk närmast gudalik stjärnfigur som kanaliserar deras lidande. Och nu är frågan vart han ska leda dem?
På ett känslomässigt plan har han bett sina följare att tro på ett mirakel. Att han mot alla odds skulle kunna vrida sig ur greppet från ondskefulla konspiratörer och stå kvar som vinnare. 

Nu är hoppet ute. 

Risken är stor att de som lojalt fortsätter följa Trump när han till slut vandrar ut från Vita Huset är precis lika revanschlystna, förbittrade som deras ledare.
Det kanske låter lika dramatiskt och överdrivet som att tala om en kupp. Men när det gäller ett land som USA, där det politiska våldet har en lång historia, är det rimligt att dra slutsatsen att Trumps försök att göra USA storslaget igen kommer att leda till mer polarisering, hot och våld. Hotet mot demokratin är på väg ut ur Vita Huset, men det är långt ifrån över. 

Ämnen i artikeln