Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vem som än vinner så har vi ett stort arbete framför oss. Det här landet är så splittrat och polariserat. Efterskalvet av det här valet kommer inte lösas på en dag. Det kommer att ta lång tid. Det är så mycket rädsla. Det har byggts ett narrativ på båda sidor där meningsmotståndare ses som farliga. Jag kan bara hoppas att folk håller huvudet kallt. Vi måste kunna acceptera att folk har olika åsikter utan att det betyder att någon är förrädare eller inte älskar sitt land, men det är en skrämmande period, säger Marilyn Mayo.

Marilyn Mayo arbetar på människorättsorganisationen Anti defamation league där hon kartlägger våldsbejakande grupper, rasism och antisemitism i det amerikanska samhället. Expo intervjuade Marilyn Mayo på onsdagskvällen då valutgången var ännu oklarare än den är idag.

Spänd väntan

Mycket tyder nu på att Joe Biden kommer att väljas till USA:s nästa president. Men landet befinner sig i väntan och i spänning. Hur kommer valresultatet tas emot. Kommer det att accepteras? Kommer det utmynna i våld? Butiker har bommat igen fönster och många medborgare är rädda.

 

- Landet befinner sig i spänd väntan. Vi har inte sett mycket våld på gatorna från organiserade grupper. Vad som händer kommer påverkas av valutgången. Vinner Biden tror jag vi kommer se våld. Våldet behöver inte ens komma från organisationer utan kan komma från anhängare till Trump som upplever att deras röst inte har räknats. Det finns också en risk att milisgrupper agerar, säger Marilyn Mayo.

Marilyn Mayo, senior researcher ADL
Marilyn Mayo, senior researcher på ADL:s center mot extremism. Foto: Privat

 

- Vinner Trump är det inte heller omöjligt vi kan se våld från vänsteranhängare. Det är så många som känner sig besvikna. Tyvärr ser jag inget enkelt sätt att förena landet, fortsätter hon.

 

Mayo går ändå in närmare på vad som måste ske. Det måste finnas en samsyn om de demokratiska spelreglerna och konstitutionen. Rösterna måste räknas och utslaget måste accepteras. Mayo betonar att osäkerheten kring hur valutgången kommer tas emot inte bara gäller hur folket kommer att agera utan även hur politiker kommer att agera.

Högerextremister har självförtroende

De fyra år som Donald Trump har varit president har gett amerikanska högerextremister stärkt självförtroende.

 

- Det är ingen tvekan om att tiden med Trump varit ett lyft för extremhögern. I många frågor tycker de som Trump. I motståndet mot globalismen, slagorden Amerika först och motståndet mot invandring. Det har nickats till vit makt-miljön. Jag säger inte att Donald Trump är en vit makt-anhängare, men han hundvisslar, säger Mayo.

 

- Ett exempel är hans tal om att hålla förorterna säkra. Det förstås som att han kommer se till att inte låginkomsttagare och icke-vita ska flytta in. Högerextremisterna älskar det. På samma sätt togs Trumps utspel om ”stand down and stand by” emot, fortsätter hon.

 

Marilyn Mayo säger att det skett en tydlig och oroväckande ökning av organisationslösa personer som öppet sprider rasism och hat i samhället efter att Trump intog Vita huset. Hon beskriver också framväxten av konspirationsteorier som QAnon. Anhängarna tror att Donald Trump i hemlighet driver en kamp mot en mäktig, hemlig, barnätande och satanistisk pedofilring. Enligt QAnon-rörelsen finns det en global, dold makt med en hemsk agenda, ofta benämnd som den djupa staten.

 

- Donald Trump har nickat även till dom. När han fick frågan om dom tog han inte avstånd från dem. Han hävdade att han inte kände till dem, att han bara visste de var emot pedofili. Antisemitism är inbäddad i de här teorierna även om Trump inte ser det. Idén att en djup stat kidnappar barn och dränerar de på blod är så tydligt kopplad till det antisemitiska blodsanklagelserna som funnits i många sekel. Talen om globalister har år efter år använts som ett kodord för judar. Folk kan förneka att man här syftar på antisemitiska föreställningar, men vi måste vara medvetna om antisemitismen vare sig Trump ser den eller inte.

 

En snabb slagning i ADL:s databas över antisemitiska och extremistiska incidenter mellan 2016 då Donald Trump valdes till president fram till 2020 ger 16 206 träffar. Över 8000 av träffarna rör vit makt-propaganda. Över 8000 av incidenterna är antisemitiska. 100 träffar rör terrorattacker och 100 personer rapporteras ha dödats.

Ämnen i artikeln