Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Pussy Riot-medlem släpps
DN. En av de tre medlemmarna i det ryska punkbandet Pussy Riot får sitt straff omvandlat och släpps villkorligt. Straffet på två år mot de två andra bandmedlemmarna kvarstår. Det meddelade en domstol i Moskva på onsdagen

Tre medlemmar i bandet dömdes tidigare i år för religiöst motiverad huliganism efter att de i en kyrka protesterat mot Rysslands president Vladimir Putin. Domarna väckte massiv kritik.

Bosse Hansson anklagas för mer rasism

Aftonbladet. I veckan portades den pensionerade sportkommentatorn Bosse Hansson från AIK:s pressläktare efter att han fällt rasistiska kommentarer om lagets mörkhyade spelare. Sveriges radio som anlitat Hansson har även meddelat att de inte tänker anlita honom mer. Nu hävdar AIK:s lagledare Charlee Mian att han hört Hansson uttrycka rasism under flera års tid. För två år sedan ska Mian ha skällt ut Hansson, då ska Hansson från läktaren rasistiskt förolämpad en Argentinsk spelare.

M-politiker flörtar med Sverigedemokraterna

Nyheter24. Emilie Pilthammar, som representerar Moderaterna i Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg har flera gånger hyllat Sverigedemokraterna. Hon har även visat förståelse för att romer diskrimineras. Efter att Jimmie Åkesson hållit sitt sommartal i Sölvesborg, spelade hennes band på Sverigedemokraternas medlemsträff. På sin blogg har hon skrivit "Jag skulle vilja ge en eloge till Sverigedemokraterna som öppet vågar stå för sin politik". På bloggen har hon även skrivit, apropå att Sveriges Radio avslöjat att många svenska bensinmackar diskriminerar romer, att något annat än främlingsfientlighet måste ligga bakom mackarnas agerande: "Jag tycker inte det är rätt att människor diskrimineras. Jag känner dock att i vissa avseenden kan jag förstå dessa mackar".

Åtalas för rasism i skolan

SR: En 15-åring i Kopparberg åtalas för att hets mot folkgrupp för att i skolmatsalen kallat ensamkommande flyktingbarn för apor och låtsats skjuta dem med en kulspruta. 15-åringen nekar till brott, men lärare vittnar mot honom.