Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Vi är besvikna över att Pamela Geller har bjudits in. Hon har under lång tid spridit hatfulla antimuslimska åsikter som syftar till att splittra amerikanska muslimer och judar istället för att ena dem, skriver Rabbinerna Michael White och Jerome Davidson i den amerikanska tidningen The Jewish Week.

Pamela Geller är en profil i den antimuslimska så kallade "counterjihad-miljön". Hon ligger bland annat bakom Stop islamization of Nations. Sedan 2005 har hon drivit en antimuslimsk blogg som bland annat saluför konspirationsteorier. USA:s president Barack Obama påstås vara under "muslimskt inflytande". Geller hävdar även att Obama sagt att han vill att "jihad ska segra i USA". Pamela Geller och hennes blogg har citerats i Anders Behring Breiviks manifest.

Den 14 april ska Geller tala i synagogan Great Neck i New York. Något som väckt protester.

"Vi värnar våra relationer och vår vänskap med det lokala muslimska samfundet" skriver rabbinerna i debattartikeln. "Våra samfund har brutit bröd tillsammans, studerat tillsammans. Vi har engagerat oss i sociala projekt tillsammans och våra barn har lärt av varandra."

Artikeln avlutas med en uppmaning till ledningen för synagogan i Great Neck att noga överväga sitt beslut att låta Geller tala och frågar sig själva "varför de ger en plattform till någon som har vigt sitt liv till att förtala andra amerikaner och olika abrahamitiska religioner."

Uppdatering 130411:

Synagogan i Great Neck har ställt in eventet med Pamela Geller. Ledningen hänvisar till att säkerheten inte kan garanteras på grund av medieexponeringen. De skriver att de inte vill utsätta sina församlingsmedlemmar för fara, trots "att det kan avleda uppmärksamheten från en potentiellt viktig röst i debatten".

Ämnen i artikeln