Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Först 1990, efter tre års sändningar, dömdes Rami till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Sändningstillståndet drogs in under ett år. Rami fick tillbaka tillståndet medan han fortfarande satt inburad, nu med kompanjonen David Jansson som ansvarig utgivare. 1993 dömdes även Jansson, som har ett förflutet i Sveriges Nationella Förbund, till tre månaders fängelse för samma brott. Med överklaganden inräknade har Radio Islam fällts sammanlagt fyra gånger.

Antisemitisk propaganda

Genom Radio Islam har Ahmed Rami blivit Sveriges bäst kände propagandist för nazistisk historierevisionism, som hävdar att nazismens utrotning av sex miljoner judar aldrig har ägt rum och att gaskamrarna i Auschwitz är något som judar hittat på för att tjäna pengar på »snyfthistorier«.

Radio Islam försökte kamouflera antisemitismen som »inlägg i debatten om Mellanöstern« och stöd till den palestinska kampen. En av de första grupper som, ironiskt nog, tog avstånd från Rami var PLO, som avfärdade honom som rasist. »Ingen har bett Rami tala i Palestinas namn«, sade PLO:s informationskontor i Stockholm. Rami svarade med att stämpla PLO som israeliska agenter.

Trots att Rami tidigt avslöjades som antisemit och högerextrem propagandist lyckades han övertala en rad kända intellektuella svenskar, främst palestinavänner, att medverka i Radio Islam. I studion kläckte de ur sig dumheter av ovanliga mått.

Per Gahrton hävdade att Radio Islams propaganda skulle ses som ett inlägg i debatten om konflikten i Mellersta Östern. När Svenska Kommittén Mot Antisemitism anmälde Radio Islam till justitiekanslern var det enligt Gahrton för att »vända uppmärksamheten från israeliska grymheter«. Han karaktäriserade JK:s förundersökning som »ett illavarslande tecken på undfallenhet inför en resursstark lobbyverksamhet«.

Gahrton försvarade envist Radio Islam ända fram till dagen före jk:s första åtal. Idag har han tänkt om och erkänner att hans bedömning av Radio Islam var felaktig och att han betraktar numera Ahmed Rami som »kriminell rasist och dessutom som fiende till Palestinasaken«.

»Teologisk kritik«

En annan gäst hos Rami var Jan Guillou, som aningslöst lät sig intervjuas av Rami. Något år senare blev Guillou den förste av Ramis gäster som utan krumbukter tog avstånd från Radio Islam. I en krönika i FiB/Kulturfront 1989 förklarade han att han djupt ångrade att han hade ställt upp i Radio Islam, och jämförde Ramis hetspropaganda med Ku Klux Klan. Rami, uppenbarligen skakad över Guillous angrepp, svarade med att ösa dynga över honom i ett helt kapitel i sin bok Israels makt i Sverige, där han beskrev Guillou som korrumperad och köpt av »den judiska lobbyn«.

En som gav Rami stöd i debatten mot Guillou var juristen Erik Göthe, som menade att Per Ahlmark och Jan Guillou gjort gemensam sak och »stämplat Radio Islams sändningar som antisemitiska«. Göthe påstod vidare att Radio Islams sändningar var »huvudsakligen en teologisk kritik av judendomens trosläror«. Hur han kunde uppfatta uttalanden som »judendomen – det är en sjukdom« som teologisk kritik förblir en gåta. När Rami slutligen dömdes för hets mot folkgrupp tystnade flertalet av hans försvarare, även om bara ett fåtal öppet tagit avstånd från honom.

Fixering vid gaskamrar

Som ett eko från det förflutna är Radio Islam alltså tillbaka i etern och sänder sammanlagt 19 timmar varje vecka. Idag lyser dock kändisarna med sin frånvaro och kvar i studion finns huvudsakligen revisionister, antisemitiska konspirationsteoretiker och högerextrema stollar.

En flitig gäst är den pensionerade majoren Göran Holming, som även tidigare medverkat i Radio Islam. När Radio Islam fälldes för hets mot folkgrupp i den andra rättegången så var det bland annat för yttranden från Holming. Han går på i gammal god stil och hoppas att »sanningen om gaskamrarna« ska komma fram.

–Det kommer att vara chockartat för de flesta européer när dom erfar detta som du och jag anser oss vara övertygade om, att det mesta är byggt på en lögn.

–Allt tal om sex miljoner är ju (...) önskedrömmar och (...) från judisk sida fullkomligt orimliga siffror.

Holming visar dock prov på en viss originalitet. Han förnekar nämligen också att revisionisterna förnekar förintelsen, vilket måste ses som ett utslag av nytänkande.

–Det är ingen som jag vet som förnekar massmord när man talar om judeförföljelserna.

Holming menar att revisionisterna bara diskuterar »hur många« som dog och på »vilket sätt« de dog, det vill säga att gaskamrarna inte fanns.

Göran Holming har även utmärkt sig genom att skriva brev till överlevande från Förintelsen, där han uppmanar dem att »sluta ljuga«. Han menar att överlevande »missbrukar vår svenska gästfrihet« och att de ska sluta med sin »nedsolkning av den europeiska historien«.

Bresjnevnostalgiker

En nykomling i Radio Islam är Seppo Isotalo, som presenteras av Rami som »docent och specialist på rysslandsfrågor«. Titeln är förvillande. Isotalo är docent i ett tekniskt ämne och högst självutnämnd specialist på rysslandsfrågor. Däremot beskrivs han av riktiga specialister på området som en »konservativ sovjetnostalgiker«.

–Han har visat stor positiv uppskattning av det gamla auktoritära Sovjet, konstaterar Kristian Gerner vid Institutionen för Östeuropastudier i Uppsala.

Samtalen mellan Isotalo och Rami handlar mest om den nuvarande situationen i Ryssland. Isotalo är dock försiktigare än andra medverkande. Han uppmuntrar gärna Rami att fortsätta sina sändningar och berömmer honom för hans »mod«, men är samtidigt mycket vaksam då Rami börjar glida över till mer känsliga ämnen.

En av de viktigaste tyska historierevisionisterna, Germar Rudolf har gästat Radio Islam i en flera timmar lång intervju där han försöker bevisa orimligheten i gaskamrarnas existens. Enligt Rudolf har det aldrig funnits några gaskammare och eventuella sådana är efterkonstruktioner.

Beröm från nazister

Ramis viktigaste beundrare idag finns dock inom rent nazistiska kretsar. Flera nazigrupper säljer hans böcker, och även i Nationella Alliansens lokal i Stockholm tummas hans bok Israels makt i Sverige. Senaste numret av nazitidningen Nordland innehåller en lång intervju med Rami, som talar ovanligt klarspråk.

–Jag tycker att Hitler är den enda europeiska ledare som på riktigt har förstått vad det handlar om.

–Jag tror Hitlers misstag var att han var för snäll i kriget, det var ett hårt krig. Han var för human.

Rami påstår dessutom att han är en av de få invandrarna som är en riktig flykting.

–Jag tror inte det finns någon som har större anledning, av politiska orsaker, att begära asyl.

Andra flyktingar kan enligt honom närmast betraktas som lycksökare.
Nordland konstaterar nöjt att »Rami har i vått och torrt alltid försvarat det Tredje riket och stått upp emot lögnerna som kastats mot nationalsocialismen.«

Bättre betyg från nationalsocialistiskt håll kan väl knappast en invandrare få.

Stefan Carlsson/Expo
© Expo 19996

---
Stefan Carlsson är frilansskribent.

Ämnen i artikeln