Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Opinionsundersökningarna fortsatte under veckan att strömma in. Och Sverigedemokraternas roll som tydlig kil mellan blocken förstärktes ytterligare.

Metro berättade i fredags att en av tio ungdomar säger att de ska rösta på partiet. Det var undersökningsbolaget You Gov som visade att Sverigedemokraterna är det fjärde största partiet bland personer mellan 18 och 34 år.

Sverigedemokraterna nådde inte samma höjder i den Sifoundersökning som presenterades under söndagsmorgonen. Partiet landade på 4,5 procent, vilket fick media att återigen presentera partiet som riksdagens potentiella vågmästare efter valet.

DEN BESKRIVNINGEN vänder sig Michael Wahman, statsvetare från Lunds universitet emot. I en intervju i Expo förklarade han på lördagen att Sverigedemokraterna är det sista parti att bli vågmästare, om det kommer in i riksdagen.
– Om man tittar på Sverigedemokraternas position i svensk politik så ligger partiet så långt ifrån både det borgerliga blocket och det rödgröna att det helt enkelt inte vore rationellt för blocken att samarbeta med partiet. Att använda ordet vågmästare om Sverigedemokraterna är missvisande. Ett vågmästareparti borde vara ett parti som minst två olika partikoalitioner skulle kunna tänka sig att samarbeta med och som därmed skulle kunna avgöra regeringsfrågan, förklarade Michael Wahman.

Sverigedemokraterna har siktet inställt på riksdagen och är fyllt av självförtroende. Men ute i landet har partiet svårt att behålla sina kandidater. Under torsdagen rapporterade Dala-demokraten att toppkandidaten i Hedemora, Ingela Wegefalk, lämnar sin kandidatur. Efter att ha tackat jag till att ställa upp för partiet har hon inte hört ett ljud från partiet.
– Jag har inte fått någon information, förklarade hon besviket för Dala-demokraten.
Dagen innan meddelade partiets enda kandidat i Vaggeryd att han lämnar hoppar av sin kandidatur.

Sverigedemokraternas kandidater har höga krav på sig, menar partiet. De ska meddela om de har begått några brott eller har andra lik i garderoben, allt för att undvika skandaler. För de två SD-ledamöterna Tom och Lena Thörnqvist gör den så kallade vandelsförsäkringen ingen skillnad. I fredags rapporterade Expo.se att paret anmälts för hot och ofredande så sent som den 17 juli i år. De två sverigedemokraterna har hamnat i en grannfejd. Granne anklagar dem för att ha utnyttjat deras position som kommunpolitiker när de gjort efterforskningar kring det bygglov som ligger till grund för konflikten.

I NATIONALDEMOKRATERNA är problemen med partiets kandidater värre än så. I tisdags kunde Expo.se avslöja att partiets frontfigur i Vimmerby nyligen varit stödmedlem i den uttalat nazistiska gruppen Svenska motståndsrörelsen. Dessutom planerar han att starta att medborgargarde.
Det är inte partiets enda samröre med den svenska vit makt-rörelsen. På torsdagen granskade Expo.se partiets samarbete med den nazistiska gruppen Info-14:s nätverk Fria nationalister.

För ett parti som Nationaldemokraterna, som påstår sig vara demokrater, är det känsligt med allt för tydliga kopplingar till vit makt-rörelsen. På fredagen berättade Expos valblogg om hur partiet trampat i klaveret sedan en vit makt-sajt avslöjat att partiets ungdomsförbund skulle delta på samma fest som Svenska motståndsrörelsen.
Det blev partiets hittills största blunder i valrörelsen.

EFTER JIMMIE Åkessons sommartal i Sölvesborg förra helgen begav sig partiet under veckan ut på turné. På måndagen lanserade partiledaren Sverigedemokraterna sin landsbygdskampanj i Hudiksvall. Partiet lovade att sänka bensinskatten och riva upp pumplagen.

Pumplagen går i korthet ut på att landets bensinstationer måste byta ut sina pumpar för att kunna tillhandahålla förnyelsebara drivmedel. Förslaget har fått kritik för att de nya riktlinjerna riskerar att tvinga bensinstationer på landsbygden att stänga ner. Än så länge har drygt 1500 av landets 2500 bensinstationer anpassat sig till de nya riktlinjerna.

I en artikel på Expo.se under tisdagen fick partiets förslag om att riva upp lagen hård kritik från Svensk bensinhandel. Vd:n Robert Dimmlich menade att förslaget bara skulle belöna de som inte följt lagen.
- Det är ren kapitalförstörning, förklarade han.

SVERIGEDEMOKRATERNA har fått bra uppmärksamhet under sin turné in Hälsingland och Gästrikland. Men för att partiet ska nå sitt stora genombrott krävs även storstadsväljarna. Under veckan försökte partiet skapa uppmärksamhet genom att kräva ökad polisbevakning under den muslimska fastemånaden Ramadan. Men den mediala effekten uteblev.

Det blir allt tydligare att valet närmar sig. Under veckan började Sverigedemokraterna ställa ut sina valstugor. I Norrköping fick inte partiet polisen att bevaka partiets valstuga.
– Om de kan sätta in hundra poliser för en fotbollsmatch, så tycker jag att de kan sätta in ett fåtal poliser för att bevara våra demokratiska rättigheter, förklarade partiets ordförande i staden, Markus Wiechel, på Expo.se

Ämnen i artikeln