Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

God stämning inför Sveriges landslagsmatch
På fredagskvällen spelar Sverige mot England i EM. Expo:s Niclas Nilsson som är på plats i Ukraina för att i samarbete med Football Against Racism, FARE, kartlägga rasism på och utanför arenan i samband med matchen beskriver en god stämning.

Ingen rasism på Sveriges landslagsmatch
Under måndagens EM-match mellan Sverige och Ukraina var Expo på plats för att tillsammans med Football Against Racism In Europe, FARE, övervaka högerextrema och rasistiska yttringar på och kring läktarna. Under matchen rapporterades inga rasistiska incidenter.

Landslag utsatta för rasism på träning
(2012-06-08)Inför fotbolls-EM har det varnats för rasism inom supporterkulturerna i Ukraina och Polen. I onsdags besannades farhågorna. Det holländska landslaget utsattes för rasistiska tillmälen under sin träning i Polen.

Svenska landslaget förbereder sig som vanligt
(2012-05-30) Det engelska fotbollslandslaget kommer under sin EM-vistelse i Polen att besöka koncentrationsläger, som en del av ett utbildningsprogram riktat mot ungdomar. För det svenska landslaget finns inga sådana planer.

Tyska landslaget besöker förintelseläger

(2012-06-01)Det tyska fotbollslandslaget besöker koncentrations- och förintelselägren Auschwitz-Birkenau efter en träningsmatch mot Israel. Tidigare har det judiska samfund uppmanat landslaget att göra besöket.

Engelska landslaget besöker Auschwitz
(2012-06-30) Det engelska landslaget kommer besöka koncentrations- och förintelselägren Auschwitz-Birkenau innan deras öppningsmatch mot Polen. Detta görs som en del av ett större utbildningsprogram riktat mot alla gymnasieskolor och universitet i England.


Uppladdningen
I sommar arrangeras fotbolls-EM i Polen och Ukraina. Men festen riskerar att förstöras av rasistiska fans. Nu ligger ansvaret för att få bort rasismen från arenorna på en mans axlar. Artikeln har tidigare publicerats i Tidskriften Expo #1/2012

EM-spelare varnar för rasismen i Ukraina
(2012-05-30) Flera engelska spelare avråder sina släktingar och andra supportrar från att resa till fotbolls-EM i Ukraina och Polen. Risken för rasistiska attacker i Ukraina anses vara allt för hög.

Fotbollsfans varnas för rasism under EM

(120511)Engelsk polis varnar för att brittiska fans och spelare kan komma att utsättas för rasism och att det kan leda till upplopp under fotbolls-EM. Samtidigt pågår ett arbete för att försöka stävja rasismen i värdländerna.

Fotbollssupportrar attackerade araber i Israel

[120323] Ett 100-tal fotbollssupportrar till det israeliska fotbollslaget Beitar Jerusalem stormade ett köpcenter i Jerusalem på måndagen. De trakasserade arabiska kvinnor, ropade rasistiska okvädningsord och misshandlade städare.

Rasismen under fotbolls-EM ska kartläggas

[120315] Det antirasistiska nätverket Football against racism in Europe, FARE, rekryterar personer som ska bevaka rasism under fotbolls EM.

Barn utsatta för rasism vid fotbollsmatch

[120312] Publik skrek rasistiska tillmälen i samband med en fotbollsmatch i Dagenham utanför London. Nio personer har efter händelsen fått förbud att beträda arenan. Ytterligare personer kan komma att få samma besked.

Premiärminister kallar till möte om fotbollsrasismen
Englands premiärminister David Cameron kallar till ett toppmöte efter den senaste tidens rasistskandaler i engelsk fotboll. Till toppmötet väntas spelarrepresentanter och företrädare från Premier League och det engelska fotbollsförbundet, FA, bjudas in.

Huliganer gjorde Hitlerhälsningar på träning
Det tyska laget FC Kaiserslautern har bett polisen att utreda en grupp fotbollssupportrar som på en träning i söndags gjort Hitlerhälsningar mot lagets israeliske anfallare Itay Shechter.

Premier League spelare bötfälls för homofobi
Fotbollsspelaren Federico Macheda i Queens Park Rangers har bötfällts på 160 000 kronor av det engelska fotbollsförbundet, FA, efter att han uttryckt sig homofobiskt. Macheda har överklagat beslutet.

Real Madrids tränare kritiseras för homofobi
Det Europeiska förbundet för homosexuella idrottare (EGLSF) kräver att fotbollsfederationen UEFA agerar mot Real Madrids tränare José Mourinho, efter att han fällt homofobiska uttalanden.


Liverpools hantering av rasistskandal kritiseras

Flera människorättsorganisationer anklagar fotbollsklubben Liverpool för att försvåra kampen mot rasism. Det är Liverpools hantering av rasistskandalen som Liverpoolspelaren Luis Suarez var inblandad i som kritiseras.

Fotbollsstjärna stängs av efter rasism
Fotbollsstjärnan i Liverpool Luis Suarez stängs av åtta matcher och döms till böter efter att han vid flera tillfällen kallat en motståndare för "negro".


Fotbollspresident uttalade sig nedsättande om judar

Presidenten för den italienska fotbollsklubben Palermo, Maurizio Zamparini, kritiseras för antisemitism efter att talat om "judiska advokater".

Fotbollsspelare bötfällda för homofobi
Newcastles fotbollsspelare Nile Ranger och Manny Smith i Walsall har bötfällts av det engelska fotbollsförbundet, FA, efter att skrivit homofobiska uttalanden på Twitter.

Englands lagkapten åtalas för rasistiska påhopp
Englands lagkapten i fotboll John Terry kommer i februari att åtalas för förtal. Chelseaspelaren anklagas för att ha gjort rasistiska utspel mot en motspelare. Chelsea som gått till Terrys försvar kritiseras av den antirasistiska fotbollskampanjen Kick it out.

sport_fotboll_polen_100_01.jpgHögerextrema fans på en division tre match i Polen. Foto: Never Again Association

Tuffare lagstiftning mot hat på fotbollsarenor
Skottland införde på onsdagen tuffare lagstiftning mot att hetsa mot religioner på fotbollsarenor. Lagen täcker specifikt in fotbollsarenor och pubar. Lagförändringen har mött kritik för att vara ohanterlig.

Fotbollssupporter fängslas för att ha spridit rasism
Fotbollssupporten Stephen Birrel skrev rasistiska kommentarer om Celtic supportrar på Facebook. Det ledde till att en domstol i Glasgow dömde honom till åtta månaders fängelse och avstängning från att gå på brittisk fotboll i fem år.

Rasistiska brott ett problem för fotbollen
Rasistiska brott är vanligt förekommande på fotbollsmatcher i Polen och Ukraina. Över 200 incidenter lyfts fram i en UEFA-stödd rapport som presenterades på söndagen.

Hatisk ideologi sprids genom idrottsklubbar
Tyska nazister infiltrerar idrottsklubbar för att rekrytera anhängare och sprida propaganda varnar forskare.