Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En tvåårig flicka och en ung svart au pair dödades och en turkisk kvinna är fortfarande på sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador.

- Hans ögon blixtrade formligen av beslutsamhet att förstöra allt i hans väg, säger ett vittne som citeras av flera tyska medier.
Den tvååriga flickan hade inte invandrarbakgrund utan var, enligt polisen, ”på fel plats vid fel tidpunkt”. Den svarta au pair-flickan var hennes skötare.

Pojken vårdas själv på sjukhus efter att ha skjutits i magen av polis. Hans första kommentar till polisen var att han ville döda så många utlänningar som möjligt.

Blickar mot Vlaams Belang
Det rasistiska vansinnesdådet i torsdags skakar Belgien. Och många riktar blickarna mot fascistpartiet Vlaams Belang (tidigare Vlaams Blok) som har sitt starkaste fäste i just arbetarstaden Antwerpen och regionen Flandern.

I Belgien diskuteras nu eventuella samband mellan det rasistiska partiets politik och den 18-åriga studentens dåd.

Släkt med parlamentsledamot
Hans van Themsche är uppväxt i vad som beskrivs som en ”Vlaams Belang-familj”. Flera släktingar är aktiva i partiet. Hans farfar kämpade som frivillig inom Waffen-SS vid östfronten under andra världskriget, hans pappa är aktiv medlem i Vlaams Belang och hans faster Frieda van Themsche är regional parlamentsledamot för partiet.
I den unga mördarens fickor fann polisen klistermärken från det högerextrema partiet.

Vlaams belang tog tidigt avstånd från dåden och allt tal om moraliskt ansvar, men kritiska röster har även höjts internt i partiet om att radikala medlemmar, nynazister och andra måste rensas ut.

Uppmaning till beväpning
Dådet har även skapat debatt om de belgiska vapenlagarna. Att en 18-årig pojke utan några problem lyckades köpa ett automatgevär med ammunition för tjugo skott har lett till bestörtning. Bara några veckor före skotten i Antwerpen uppmanade den högerextrema belgiske politikern Paul Belien de etniska belgarna att beväpna sig mot utländska ”rånardjur”.

De senaste dagarna har Vlaams belang svängt och kräver nu istället hårdare vapenlagar.

Det rasistiska attentatet i Antwerpen kommer kort efter att fem rasistiska skinnskallar överföll två män i Brygge, varav en med afrikanskt ursprung. En av männen ligger fortfarande i koma.

Ämnen i artikeln