Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Frihetspartiets (PVV) ledare argumenterade för att det han sagt om islam är sant och att en fällande dom hotar yttrandefriheten. Geert Wilders står anklagad för hat och diskrimineringsbrott mot muslimer och onsdagens förhandling i rätten var förberedande inför rättegången. Bland annat förhandlades det om antal vittnen som parterna ska få kalla. Wilders försvar vill att "experter på både lagar och islam" ska höras. Även Mohammed Bouyeri, som 2004 mördade filmaren och islamkritikern Theo van Gogh, vill försvaret ska höras, rapporterar TT-Reuters.

I sitt anförande i rätten sade Wilder att han anser att Nederländernas frihet är hotad.
– Det är inte bara rätt, det är en plikt för fria människor att stå upp gentemot alla ideologier som hotar friheten, sade han bland annat i rätten, enligt det referat han lagt upp på hans hemsida.
Rättegången mot Wilders kommer att återupptas om två veckor. Om han fälls riskerar han böter eller fängelse.

Protester

Utanför domstolen protesterade anhängare till Wilders mot rättegången. Även partiledare för högerpopulistiska partier i Europa har uttryckt kritik mot rättegången. Bland annat sade Vlaams Belangs partiledare, Filip Dewinter, att han var chockad över åtalet mot Wilders. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson meddelade i ett pressmeddelande att han stödjer Wilders.
– Skulle Wilders fällas, så innebär det i praktiken en kriminalisering av islamkritik i Nederländerna och i värsta fall början till slutet för yttrandefriheten i Europa.

Yttrandefrihetens försvarare

Extremhögern och högerpopulister i Europa framställer sig som yttrandefrihetens försvare. Samtidigt propagerar de flesta för olika former av inskränkningar. Efter folkomröstningen i Schweiz förra året, där ett förbud mot att bygga minareter röstades igenom, så sade Wilders att han ville se ett liknande förbud i Nederländerna. Han har även tidigare fört fram att han anser att koranen borde förbjudas. I Sverige har även ledande Sverigedemokrater uttryckt sympatier för minaretsförbudet i Schweiz.

Ämnen i artikeln