Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Dag 43. Breivik vidhåller självförsvar
(2012-06-22) Under de två senaste dagarna har slutpläderingarna gjorts i rättegångsförhandlingarna mot Anders Behring Breivik. Åklagarnas linje är att Breivik ska dömas till tvångsvård. Försvarets är att Breivik ska frikännas eller dömas till fängelse.
Läs mer

Dag 42. Breivik gör oss blinda för intoleransens vardag

(2012-06-21) I morgon inleds den sista dagen i rättegången mot Anders Behring Breivik. Tidigast den 20 juli faller domen. Oavsett utfallet kommer den ha betydelse för hur samtalet om terrordåden den 22 juli 2011 kommer att låta i framtiden.
Läs mer

Dag 41. Konsekvenserna av terrorn i fokus
(2012-06-20) Under rättegångsförhandlingarna på onsdagen var de psykiska skadeverkningarna för de drabbade av Anders Behring Breivik i fokus. Terroristen hävdade att han själv fått trauman av att stämplas som islamofob.
Läs mer

Dag 40. "Breiviks terror kan kopplas till politik"
(2012-06-19) Igår vittnade rättspsykiatrikerna Terje Tørrissen och Agnar Aspaas om hur de kommit fram till att Anders Berhing Breivik inte är tillräckligt sjuk för att bedömas som otillräknelig. På tisdagen fick de svara på frågor från åklagare och advokater.
Läs mer

Dag 39. Rättspsykiatriker: "Breivik inte psykotisk"
(2012-06-18) På måndagen var det Terje Tørrissen och Agnar Aspaas tur att vittna. De två rättspsykiatrikerna ligger bakom den rapport som kommit fram till att Anders Behring Breivik inte var psykotisk utan tillräknelig då han begick terrordåden på Utöya och i Oslo
Läs mer

Dag 38. Rättspsykiatriker pressades i rätten
(2012-06-15) I går vittnade rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim om hur de i sin rapport kommit fram till att Anders Breivik lider av paranoid schizofreni. På fredagen fick de två rättspsykiatrikerna svara på frågor.
Läs mer

Dag 37. Expertvittnen: Besattheten av att döda driver Breivik
(2012-06-14)På torsdagen vittnade rättspsykiatrikerna Synne Sørheim och Torgeir Husby som står bakom den första rapporten om Breivks psykiska hälsa. De har kommit fram till att Breivik inte var tillräknelig när han begick sitt terrordåd.

Dag 36. Bedömningen av rapporter ifrågasätts
(2012-06-13) Under onsdagen den 36:e rättegångsdagen hördes ledaren för den rättspsykiatriska gruppen som kvalitetssäkrat de två rapporterna om Anders Behring Breiviks psykiska hälsa. Vittnesmålet drog ut så långt på tiden att andra vittnesmål fick skjutas upp till på torsdagen.
Läs mer

Dag 35. Rättspsykiatrisk rapport i fokus
(2012-06-12) Rätten fortsatte idag fokusera på Anders Behring Breiviks psykiska hälsa och de skilda slutsatserna om Breiviks tillräknelighet som de rättsmedicinska rapporterna kommit fram till.
Läs mer

Dag 34. Expertvittnen menar att Breivik inte är psykotisk
(2012-06-11) På måndagen vittnade flera expertvittnen som försvaret kallat in. Samtliga menade att Anders Behring Breivik var tillräckligt frisk när han begick sitt terrordåd för att dömas till fängelse.
Läs mer

Dag 33. Breivik kände sig kränkt av psykiatriker
(2012-06-08) På fredagen behandlades Anders Berhing Breiviks psykiska hälsa. Breivik reagerade starkt på vittnesmålet från professorn i psykiatri Ulrik Fredrik Malt.
Läs mer

Dag 32: Breivik ville inte svara på frågor
(2012-06-06)En tidigare riksdagspolitiker för Fremskrittspartiet vittnade under dagens rättegångsförhandlingar. Även Anders Behring Breiviks datorspelande togs upp, något som fick Breivik att stänga av sin mikrofon.
Läs mer

Dag 31. Högerextremister på Breiviks rättegång
(2012-06-05)Under dagens rättegångsförhandlingar i Oslo vittnade flera personer från Norges intoleranta miljöer. Försvaret vill med vittnesmålen visa att Anders Behring Breivik inte är ensam om sin världsbild.
Läs mer

Dag 30: Forskare vittnade om Breiviks världsbild
(2012-06-04) När rättegångsförhandlingar mot Anders Behring Breivik återupptogs på måndagen hördes den svenska religionsprofessorn Mattias Gardell. Under eftermiddagen fick Breivik tid att själv prata.
Läs mer

Dag 29 Expert: 10 000 kan dela Breiviks världsbild
(2012-06-01) Idag hördes fyra vittnen under rättegångsförhandlingarna mot Anders Behring Breivik. Bland annat hördes en expert på islam som försvaret kallat.
Läs mer

Dag 28. Historiker: Breivik är fascist, ideologiskt sett
(2012-05-31)Experter på högerextremism kopplade under dagens rättegångsförhandlingar ihop Anders Behring Breivik med både nazism och counterjihadrörelsen.
Läs mer

Dag 27. Polisen tror inte "Knights Templar" existerar
(2012-05-30) Under onsdagens rättegångsförhandlingar i målet mot Anders Behring Breivik hördes personer ur den norska säkerhetspolisen, Kripos. Enligt deras undersökningar finns antagligen inte det påstådda nätverket Knights Templar.
Läs mer

Dag 26. Breiviks vänner hördes i rätten
(120529) Fyra av Anders Behring Breiviks tidigare vänner hördes på tisdagen i rätten. Gemensamt för de fyra är att de noterat att Breivik gått från att vara öppen och social till sluten och självupptagen.
Läs mer

Dag 25. Breivik beklagade sig över en skråma i fingret
(2012-05-25) Flera poliser som var med vid gripandet av Anders Behring Breivik på Utøya vittnade i rätten på fredagen. Terroristen beklagade sig till polisen över ett sår på sitt finger och bad om ett plåster.
Läs mer

Dag 24. Breivik nöjd med rättegången
(2012-05-24) Anders Behring Breivik fick under torsdagseftermiddagen uttala sig under rättegången. Han sa att han inte planerade att överklaga om han anses frisk och att hans mål med rättegången varit att belysa sina ideologiska motiv. Under dagen hördes också fem överlevande från Utøya, bland andra Mohamad Hadi Hamed som förlorade en arm och ett ben till följd av Breiviks skott.
Läs mer

Dag 23. Överlevande: "Han offrade sitt liv för mig"
(2012-05-23) Ytterligare fem vittnen från Utöya hördes på onsdagen. Bland dem En 15-årig som skjutits med fyra skott, ett av dem träffade henne i halsen.
Läs mer

Dag 22. Sköts med fem skott på Utøya
(2012-05-22) Rättegången mot Anders Behring Breivik fortsatte den 22:a rättegångsdagen vittnesförhör. Viljar Hanssen som är 18 år sköts fem gånger på Utøya.
Läs mer

Dag 21. Pojke hjälpte polisen på Utøya
(2012-05-21) Hanne Hestø Ness blev skjuten i halsen av Breivik. Hennes kompis blev också skjuten och föll ovanpå henne. Så låg Hanne i flera timmar innan polisen kom och hjälpte henne, det berättade hon under rättegången mot Breivik på måndagen.
Läs mer

Dag 20. Skyddades av andras kroppar
(2012-05-16) I Oslo tingsrätt hördes fyra nya vittnen på onsdagen. En 17-åring överlevde massakern på Utøya genom att spela död. Hon låg under en kamrat som dödats, samtidigt hörde hon Anders Berhing Breiviks stridsrop.
Läs mer

Dag 19. Man satte eld på sig själv
(2012-05-15) En man tände eld på sig själv utanför tingsrätten i Oslo på tisdagen. Tidigare under dagen vittnade Ina Rangønes Libak i rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik. Han sköt henne fem gånger på Utøya.
Läs mer

Dag 18. Skottskadade lyckades simma till sin räddning
(2012-05-14) Flera vittnen hördes på måndagen i rättegången mot Anders Behring Breivik. Flera av dem berättade hade träffats av skott på Utöya men överlevt. Vid ett vittnesmål fick Breivik lämna salen.
Läs mer

Dag 17. Kastade sko mot Breivik
(2012-05-13) En person kastade under rättegångsförhandlingar en sko mot Anders Behring Breivik. Skon träffade inte terroristen utan istället en av hans advokater. Under dagen hölls vittnesförhör och obduktionsrapporter gicks igenom.
Läs mer

Dag 16. Överlevande vittnade om massakern
(2012-05-10)På torsdagen vittnade flera ungdomar om fasorna på Utøya. En 20-åring förklarade hur han i vattnet försökte dyka undan Breiviks skott.
Läs mer

Dag 15. Breivik vill ställa frågor till vittnen
(2012-05-09) För första gången under rättegången vittnade överlevande från massakern på Utøya. Anders Behring Brevik bad om att själv få ställa frågor till vittnen. Något som han inte tilläts göra.
Läs mer

Dag 14. Breivik sköt ungdomar på nära håll
(2012-05-08) Obduktionsrapporter från tolv av de som skjutits av Anders Behring Breivik på Utøya behandlades i rätten på tisdagen. Tio av de dödade hittades tätt intill varandra på kärleksstigen. Flera grät när offren presenterades med namn och bild.
Läs mer

Dag 13. Känslosamt i rätten
(2012-05-07) Under förmiddagens rättegångsförhandling mot Anders Behring Breivik behandlades obduktionsrapporter från totalt tolv personer, de flesta skjutna i kaffébyggnaden på Utøya. Tio av dem var mellan 15 och 19 år.
Läs mer

Dag 12. Anhöriga berättade om de som sköts ihjäl
(2012-05-04) Kriminaltekniker och rättsläkare gick på fredagen igenom obduktionsrapporter från nio av dem som sköts ihjäl av Anders Behring Breivik på Utøya. Texter från anhöriga lästes upp i rättssalen för att ge en bild av hur de var när de levde.
Läs mer

Dag 11. Breiviks färd till Utøya
(2012-05-03) När rättegången mot Anders Berhing Breivik återupptogs på torsdagen, hördes vittnesmål om hur Breivik tagit sig från fastlandssidan över till Utøya. Poliser hördes också om tekniska detaljer kring Breiviks massaker på ön.
Läs mer

Dag 10. Breivik log åt barnfamiljs vittnesmål
(20012-04-27) Vid rättegångsförhandlingarna mot Anders Behring Breivik hördes under den tionde dagen ytterligare vittnen om bombdådet mot regeringsbyggnaden i Oslo. När en kvinna berättade om hennes barns reaktioner på dådet log Breivik.
Läs mer

Dag 9. Överlevande om bombdådet i Oslo
(20012-04-26) Under huvudförhandlingen på torsdagen hördes fyra vittnen till bombdådet mot regeringskvarteren. Bland annat vittnade Line Benedikte Nersnæs, som till följd av smällen fick en träpinne fastnaglad i sin panna.
Läs mer

Dag 8. Breivik fruktar rättspsykiatrisk vård
(20012-04-25) På den åttonde dagen berättade Breivik att han är rädd för rättpsykiatrisk vård och att han tror att han ska bli kemiskt lobotomerad. Ett vittne, som också skadades av Breiviks bomb, gav en stark skildring av hur han upplevde händelsen.
Läs mer

Dag 7. Bombens offer i fokus
(20012-04-24) Under den sjunde dagens rättegångsförhandlingar i målet mot terroristen Anders Behring Breivik hördes flera vittnen om bomben mot regeringsbyggnaderna. En bombexpert beskrev hur dödlig bomben var och rättsläkare och kriminaltekniker beskrev varje dödsoffer.
Läs mer

Dag 6. Breivik irriterad över åklagarens frågor
(20012-04-23) På måndagen den andra veckan av rättegången fortsatte Breiviks detaljerade berättelse om massmordet på Utøya. Flera gånger lämnade personer rättssalen då detaljerna blev för mycket för dem. Den rättsmedicinska kommissionen krävde ytterligare uppgifter av de rättspsykiatriker som konstaterat att Breivik var tillräknelig vid dåden.
Läs Mer

Dag 5. Breivik om morden på Utøya
(20012-04-20) Anders Behring Breivik berättade på rättegångens femte dag om skotten på Utøya. Hans mål var att döda 600 på ön. Vissa lurade han till att tro att de skulle få hjälp, för att sedan skjuta dem. Han förklarade också att han inte kunde sätta sig in i vad de anhöriga känt, då skulle han inte kunna leva.
Läs mer

Dag 4. Breivik ville döda fler
(20012-04-19) Anders Behring Breivik planerade att halshugga Gro Harlem Brundtland och lägga upp en film av avrättningen på nätet, det berättade han under rättegångens fjärde dag. Han tänkte också spränga bomber i centrala Oslo för att därefter skjuta så många han kunde.
Läs mer

Dag 3. Breivik ville inte kommentera sina kontakter
(20012-04-18) Under tredje dagens rättegångsförhandlingar förhördes Anders Behring Breivik om hans kontaktnät. Breivik sa att det finns två personer till som honom i Norge och att de kan slå till när som helst. I övrigt valde han att inte kommentera åklagarnas frågor.
Läs mer

Dag 2. Breivik: Jag skulle gjort det igen
(20012-04-17) Under rättegångens andra dag fick Anders Behring Breivik själv tala i rätten. Han sa inför en stor skara överlevande från Utöya att han skulle gjort samma sak igen, syftande på terrordåden. I slutet av sitt anförande krävde Breivik att bli frisläppt.
Läs mer

Dag 1. Rättegången mot Breivik inledd
(2012-04-16) Rättegången mot Anders Behring Breivik inleds. Inför ett stort pressuppbåd gjorde Breivik en högerextrem hälsning direkt efter att han blivit av med handfängslet. Han erkände att han utfört terrordåden men anser att han ska släppas fri.
Läs mer

Ämnen i artikeln