Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För ett par veckor sedan lämnade Jens Leandersson, som har ett långt förflutet i Sverigedemokraterna och som sitter som regionråd för partiet i Skåne, in en stämningsansökan mot riksdagsledamoten Tony Wiklander (SD). Leandersson menar att han utsatts för förtal i en revisionsberättelse som Wiklander och ytterligare en partikamrat skrivit under.

Leandersson anklagades för att ha spridigt "giftigt skvaller", gett en partikollega en örfil och att han "närmast maniskt förföljer partimedlemmar."

Helsingborgs tingsrätt har beslutat att gå vidare med stämningsansökan efter att ha förhört sig med Leanderssons juridiska ombud Benjamin O J Boman, rapporterar Sydsvenskan.

Tingsrätten har tvekat på om målet inte ska behandlas som ett tryckfrihetsmål och hänvisar till att medierapporteringen gett påståendena om att Leandersson gett en partikamrat en örfil spridning.

Benjamin O J Boman avfärdar att det rör sig om ett tryckfrihetsmål. Han antyder även i en skrivning till tingsrätten att rätten åsidosatt sin objektivitet.

"Käranden ställer sig oförstående till att tingsrätten vid detta stadium ifrågasätter sådant som det bör åligga svaranden att efter stämningens utfärdande ifrågasätta".

Boman förtydligar dessutom att Jens Leandersson inte stämmer de som skrivit under revisionsberättelsen på grund av nyhetsartiklar utan för att Leandersson kränkts genom att revisionsberättelsen med påståendena om honom lagts ut på Sverigedemokraternas inloggningsskyddade webbplats.

Jens Leandersson är fortfarande formellt medlem i Sverigedemokraterna och representerar partiet som regionråd i Skåne. Leandersson har dock lagt upp en bild på sociala medier med sitt sönderklippta medlemskort och texten:

"Ett klipp som kommer att glädja hatarna".

Ämnen i artikeln