Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Filmen som publicerats där det framgår att sverigedemokraterna Erik Almqvist. Kent Ekeroth och Christian Westling deltagit i ett bråk har diskuterats flitigt. De flesta sverigedemokratiska partiföreträdarna stöder sin partilednings hantering av krisen. Tongångarna är dock annorlunda på gräsrotsnivå, i ungdomsförbundet och utanför partiet.

När Expo Idag under onsdagen ringde runt till de
Sverigedemokratiska distriktsordförandena ville de flesta inte uttala sig mer än att de beklagar det inträffade.

Oron över att SD ska förlora väljare efter rasistskandalen är inte speciellt stor, varken bland de högre uppsatta i partiet eller bland gräsrötterna. Distriktsordförande i Dalarna/Västmanland, Marie Edenhager sa till Expo Idag på onsdagen att hon tror att deras väljare ser skillnaden mellan partiet och enskilda personer. Om Almqvist sa hon:

– Vad han har gjort och sagt får stå för honom och det går inte att ursäkta, men man måste skilja på den enskilda personens och partiets värderingar.

I Sverigedemokraternas ungdomsförbund menar man att partiledningen agerat fel. "Misstaget" som Almqvist har begått är inte tillräckligt stort för att han ska avgå, skriver ungdomsförbundet i en debattartikel på Dagens Nyheter. Ordförandena i ungdomsförbundet skriver även att partiledningen vänder Almqvist ryggen, istället för att kämpa vid hans sida. "Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå".

Andra kommentarer till den senaste dagens rapporteringar:

"Han var en väldigt duktig ekonomiskpolitisk talesman och jag blev glad då han fick den posten. Men nu finns inget alternativ, han måste gå."
Jonas Grahn, ordförande i Sverigedemokraterna i Södra Vätterbygden, till Jnytt.se.

"Jag tycker personligen att det har blivit lite av en höna av en fjäder".

Jonas Grahn till Sveriges Radio.

"En rikspolitiker får gå. Vi stannar. Fler kommer till. Media blåser upp till skandal och nästa vecka kommer de att vara tillbaka och peka ut de bästa lådvinerna och SD kommer att fortsätta att vinna mark"
Sverigedemokraternas hemsida i Lilla Edet.

"Har man inga verkliga argument mot SD, så duger en liten skandal. Under tiden går landet under av den förda politiken"
Sverigedemokraternas hemsida i Partille.

"Sveriges Riksdag skulle behöva många fler almqvistar!"

Jan Milld, före detta partisekreterare och riksdagskandidat för Sverigedemokraterna på sin blogg. Han är inte längre aktiv i partiet.

"Håll inte på och jävlas med svenskarna!' tillhör de yttranden som Erik Almqvist fällde den ödesdigra natten. Hur allvarligt var det? Är det liktydigt med att 'hota' någon?"
Jan Milld på sin blogg

"De närmast bagatellartade scenerna som Expressen har visat är knappt ens värda mer än en ursäkt"

Patrik Forsén, en av grundarna till Nordisk Ungdom på sin blogg.

"Min gissning är en längre time out och sedan en välbetald tjänst i SD:s administration. Det är ju ändå en kompis vi talar om"
Jimmy Windeskog, tidigare Sverigedemokrat och numera aktiv inom Nationaldemokraterna.