”Romernas traditioner är en del av svensk kultur”
Fler romer måste berätta sina historier. Det sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth när hon invigde utställningen ”Smycken av Rosa Taikon” på Nordiska museet i Stockholm.
– Romernas traditioner är en del av svensk kultur, säger hon till Expo.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:25
Publicerad: 2011-10-03, 13:16
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Det första du ser när du går in på Nordiska museet är en gigantisk staty av Gustav Vasa. Under samma period kommer de första romerna till Sverige. Här möts många av förtryck, förföljelse och dödsstraff. Femhundra år senare står Rosa Taikon med ryggen vänd mot statyn tillsammans med Sveriges kulturminister och inviger utställningen "Smycken av Rosa Taikon".
– Det är oerhört glädjande att Nordiska museet nu visar romsk tradition. Invandring och utvandring är en del av svensk kultur och historia. Det är viktigt att lyfta fram, säger kulturministern.
Utställningen visar ett 80-tal silversmycken gjorda enligt tusenåriga kulturtraditioner och är tillverkade mellan år 1960 och 2011, en period då mycket förändrades för romer i Sverige. Bara det faktum att Nordiska museet nu ställer ut romsk tradition säger en del om det.
Men det finns mycket kvar att göra. Fördomar mot romer lever kvar och kampen måste fortsätta. Orden kommer från Rosa Taikon själv där hon står intill Gustav Vasa och välkomnar kvällens gäster. För även om utställningen handlar om silversmideskonsten är det romernas ställning i Sverige och Europa som präglar den här kvällen på Nordiska museet. För Rosa Taikon går silversmidet hand i hand med hennes sociala engagemang.
Det var när hennes silversmidande bror Paul Taikon blev mördad av en rasist 1962 som hon bestämde sig för att föra familjens tradition vidare. Annars hade den dött med honom.
I dag är Rosa Taikon en av Sveriges mest framstående silverkonstnärer. Förra året tilldelades hon Illis quorum meruere labores, en medalj som regeringen delar ut för framstående kulturellt, socialt eller konstnärligt arbete. Då som nu var kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth på plats för att hedra Rosa Taikon.
– Rosa Taikons silversmide rymmer både kulturarv och nyskapande. Att Nordiska museet nu ställer ut hennes konst är mycket glädjande. Det är en del av svensk kultur, säger hon.
Lena Adelsohn Liljeroth säger att fler romer borde berätta sin historia.
– Romer har inte samma skrifttradition som andra minoriteter i Sverige. Därför finns inte lika många berättelser om deras kultur och deras traditioner. Men historier behövs för att fortsätta motverka fördomar.
En sak är säker och det är att Rosa Taikon aldrig kommer att sluta berätta sin historia. Och att hon alltid kommer att fortsätta kämpa för romers rättigheter.