Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den ryska organisationen Sova Center har sedan 2002 bedrivit forskning och informationsarbete om nationalism och rasism. Sova är en internationellt ansedd organisation och många forskare har medverkat i deras rapporter och böcker. Även Expo har samarbetet med organisationen. I slutet av förra året lades organisationen till på det ryska justitiedepartementets lista över "utländska agenter".

– Det är ett påtryckningsinstrument. Deras mål är inte att eliminera oberoende icke-statliga organisationer - verktyget är inte tillräckligt starkt - men att göra vårt arbete mer problematiskt och isolera oss från det bredare samhället så mycket som möjligt, säger Alexander Verkhovsky, chef på Sova Center, till Expo.

Enligt Alexander Verkhovsky drabbar lagen olika. Några tvingas stänga ned sin verksamhet, andra förlorar viktiga finansiärer och några får svårare att utföra sitt arbete. Verkhovsky bryr sig personligen inte så mycket om epitetet, men tror att det kan få konsekvenser för dem.

– Begreppet är skamligt, på ryska låter det som en spion eller åtminstone någon som arbetar för utländska intressen, men jag har inga känslomässiga relationer med staten. Men det här epitetet kan skrämma några av våra samarbetspartners, särskilt i provinser där människor lever under större press.

Lagen om utländska agenter trädde i kraft 2012. Den tvingar politiska organisationer med utländsk finansiering att registrera sig som utländska agenter. Utländsk finansiering är för många organisationer nödvändigt om de ska kunna bedriva sin verksamhet.

Enligt många kritiker har lagen har inrättats för att kunna svartmåla och tysta kritiska NGOs. Enligt Amnesty är den gemensamma nämnaren för de som hamnar på listan att de på olika sätt kritiskt granskar regeringens politik.

– Det har känts lite som att det varit vår tur nu. Jag skulle inte säga att vi är kända, men tillräckligt många känner till oss. Vi insisterar dessutom på att om möjligt kunna ha utländsk finansiering. Jag tror det var anledning nog, säger Alexander Verkhovsky.

Sova Center var inte villiga att själva registrera sig som utländsk agent. De har överklagat beslutet att sätta dem på justitiedepartementets lista. Överklagandet gick inte genom. Och då organisationen inte anses i tid har registrerat sig så döms den nu till böter. Det handlar om 300 000 rubel, vilket motsvarar ungefär 46 000 svenska kronor.

– Domstolen tog beslutet utan att vi närvarade. De säger att de inte kunde hitta oss i domstolens smala korridor, som är 50 meter lång. Vi förlorade, men beslutet har överklagats. Inget datum för ny rättegång är satt, men ingen icke-statlig organisation har vunnit ett sådant överklagande förut, så jag har inte mycket hopp. Vi kommer att vara listade i flera år, om inte denna lag upphävs eller i grunden förändras. Vi kommer att vända oss till Europadomstolen i Strasbourg också, men det tar väldigt, väldigt lång tid.

På Sovas hemsida har en insamling startat för att hjälpa organisationen med böterna och möjligheterna att bedriva verksamhet. Böterna ska vara betalda i mitten av juli.

– Vi kan betala böterna, men det skapar problem. Vi är inte en rik organisation. Och eftersom Soros stiftelse var tvungen att lämna Ryssland, på grund av lagen om "oönskade organisationer", så är vi tvungna att crowdfunda genom att vända oss till alla som är villiga att hjälpa oss i den här situationen.

Ämnen i artikeln